03. avg 2020.

Izmene zakona o trgovini - bar-kod i QR kod

Zašto su nam potrebni bar-kodovi?

Prema novom Zakonu o trgovini od 31. januara 2020. godine, svi proizvodi u maloprodajnim objektima u Srbiji na sebi moraju sadržati bar-kod ili QR kod (Quick Response Code).

Šta predstavlja bar-kod?

Bar kod predstavlja jedinstveni numerički niz karaktera konvertovan u vertikalne linije koje se lako mogu očitati uz pomoć bar-kod ili QR skenera.

Kompanija GS1 (nacionalni registar bar-kodova), sa kojom imamo izuzetnu saradnju, vrši izdavanje i dodelu odgovarajućih bar-kodova. Za sve dodatne informacije u saradnji sa kompanijom GS1 možete nas kontaktirati putem email-a ili telefona.

QR kod je dvodimenzionalni 2D kod, poznat kao matrix kod. Za razliku od bar-koda, može se samostalno generisati, besplatan je i više je usmeren informisanju potrošača o proizvodu i interakciji sa potrošačem.

Koje podatke mora da sadrži bar-kod ili QR kod?

Primena Zakona o trgovini pre donošenja izmena, nalagala je da svaki proizvod mora da bude propisno deklarisan. Roba u maloprodajnim objektima morala bi da poseduje deklaraciju koja sadrži sledeće podatke:

  • naziv i vrstu robe
  • tip i model u skladu sa prirodom robe
  • količina izražena u jedinici mere ili komadu u skladu sa svojstvima robe
  • poslovno ime proizvođača, a za robu iz uvoza poslovno ime uvoznika i zemlja proizvodnje

Podaci moraju da budu navedeni na jasan, lako uočljiv i čitljiv način, na srpskom jeziku, na ćiriličnom ili latiničnom pismu.

Deklaracije sa tačnim podacima treba da obezbede proizvođač i uvoznik, ali su za njihovo postojanje odgovorni i trgovci.

Ono što nov Zakon o trgovini nalaže, jeste da se postojećoj deklaraciji doda bar-kod ili QR kod, koji mora da sadrži sve neophodne podatke. Podatke o proizvodu na bar-kod ili QR kod unosi proizvođač, poštujući pravila čitljivosti sadržaja koja propisuje ovlašćena kompanija za dodelu i registraciju bar kodova u nacionalni registar kodova.

Na koji način se štampaju bar-kodovi?

Pre nego što se krene u proces štampe kodova, neophodno je proveriti da li je kod čitljiv i da li su podaci odgovarajući proizvodu.

Pozicija štampe bar-kodova na proizvodu nije zakonom definisana i ostavljena je sloboda vlasnicima brendova da je prilagode dizajnu ambalaže pri čemu se mora voditi računa o tome da bar-kod bude postavljen na vidljivom mestu, da ne bude savijen, zaklonjen ili oštećen.

Štampa bar-koda na proizvod zavisi od samog proizvoda, kao i mesta na kom je postavljen. Industrijski ink jet štampači mogu štampati tekst i grafike jednostavne za prepoznavanje i čitanje, kako bi omogućili identifikaciju proizvoda na površinama od stakla, plastike, metala i gume.

Za neadekvatno obeležen proizvod u trgovinama na malo, pored proizvođača odgovornost snose i trgovci. Stoga je jedno od rešenja obeležavanje proizvoda deklaracijom koja ima štampan bar-kod. Štampu istih može da vrši sam proizvođač ili trgovac uz pomoć desktop bar-kod štampača i odgovarajućeg potrošnog materijala – samolepljivih nalepnica i TTR ribbona.

Kompanija Elmed je zastupnik velikih svetskih brendova u oblasti bar-kod TTR štampača i potrošnog materijala, a ujedino i jedna od vodećih kompanija na tržištu u proizvodnji samolepljivih nalepnica na rolni.

Poštovanje izmena zakona o trgovini ne podrazumeva nužno kupovinu štampača. Postoje štamparije kao što je Elmed, koje u svojoj ponudi imaju uslugu štampe bar-koda na samolepljivim etiketama odgovarajućih dimenzija, što u znatnom olakšava posao proizvođačima i trgovcima.

Da li vam je potrebna cena ili konsultacija?

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti