10. jul 2020.

Ljudska greška u proizvodnji

 

Adem Kulauzović, direktor Coding Automation, iz kompanije Domino, objašnjava kako integrisano i automatizovano kodiranje i obeležavanje smanjuje odbacivanje proizvoda u proizvodnji.

Koliko je pravilno automatizovano kodiranje važno, govori činjenica da je u toku 2017. godine, u SAD skoro polovina odbačenih proizvoda bila izazvana neprijavljenim alergenima ili greškama u obeležavanju. Uprkos značajnom napretku u automatizaciji kodiranja, u prvih pet meseci 2019. godine više od četvrtine (27%) odbačenih proizvoda iz SAD nastalo je zbog netačnog obeležavanja ili deklaracije alergena. Problem nije ograničen samo na Severnu Ameriku. U Velikoj Britaniji je neoptimalno kodiranje doprinelo porastu odbacivanja hrane za 40%, pri čemu su tri glavna brenda povukla proizvode zbog grešaka u obeležavanju samo u prvim danima juna 2019. godine. Problem nije podrazumevao samo industriju hrane i pića; proizvođači u mnogim drugim industrijama - uključujući i farmaceutsku industriju - i dalje trpe oporavljanje proizvoda zbog nedostataka u mogućnostima kodiranja i označavanja.

Industrija 4.0.

Preuzeto sa sajta: www.domino-printing.com

U industriji 4.0, ove mane se ne mogu samo otkloniti, već se mogu iskoreniti brzo i ekonomično -  povećanjem produktivnosti i efikasnosti, što može ozbiljno poboljšati osnovnu liniju. Poruka je jednostavna: automatizovana oprema za kodiranje i označavanje može pomoći kompanijama da smanje rizik od ljudske greške

Razbijanje mita

Integrisanje automatizacije kodiranja u postojeće proizvodne linije i industrijske mreže smatra se složenim i skupim. Kao takav, uprkos širokoj upotrebi Internet of Things (IoT) u većini drugih aspekata lanca snabdevanja, mnoge kompanije se i dalje oslanjaju na ručne procese i ljudsku intervenciju kako bi obezbedile da se ispravni kodovi štampaju na pravim proizvodima, kutijama i paletama. To je ogroman rizik. Uz sve više potrošača koji traže više nijansiranih proizvoda - poput organskih, zanatlija, bez laktoze ili bez glutena - proizvođači sada šalju širi spektar proizvoda niz jedinstvenu proizvodnu liniju, pojačavajući pritisak na već modernizovane resurse i postavljajući odgovornost za potvrdu koda pravo na operatora. Izazov je posebno intenzivan kod „prelaska“, kada operatori moraju brzo odrediti pravi kod za dolazne (a često slične) proizvode bez usporavanja ili zaustavljanja proizvodne linije. To je veliki zahtev koji je razumljivo sklon ljudskim greškama.

Ideja da se automatizacija kodiranja ne može integrisati u industrijske mreže je mit. Temeljni principi Industrije 4.0 - saradnja i integracija - jednako su ostvarivi sa kodiranjem kao i sa svim ostalim. Istorijski gledano, kompanije su obično koristile automatizovanu opremu za kodiranje kao samostalna rešenja, odvojeno od ostalih poslovnih sistema. To znači da su mnoge organizacije propustile priliku za operativnu efikasnost i nehotice povećale rizik od greške kodiranja. To ne mora biti slučaj. Pojava novih tehnologija kodiranja i kompatibilnih softverskih rešenja transformisala je poslovanje lanca nabavke. Sada, jednostavnom primenom IoT metodologije, moguće je integrisati automatizovana rešenja za kodiranje u postojeću mrežu. Jedinstvenom vezom - i bez potrebe za poznavanjem industrijskih protokola ili karakteristika štampača - softver za kodiranje može iskoristiti podatke koji postoje unutar ERP-a, SCADA-e ili drugog automatizovanog sistema kako bi nalepio etiketu bez ikakve ručne intervencije.

Transformacija kroz automatizaciju

Mogućnosti su velike. U progresivnim organizacijama koje su uspešno uvele svoje mogućnosti kodiranja u eru Industrije 4.0, greške u obeležavanju - i odbacivanje proizvoda - eliminisane su, a procesi zamene postaju mnogo efikasniji. Na primer, jedan poznati proizvođač hrane - koji je potpuno automatizovao kodiranje putem svog SAP - a ne samo da je eliminisao greške kodiranja, već je značajno povećao produktivnost minimizirajući ponovnu obradu i uklanjajući povezane prekide rada koji obično traju po dva sata dnevno. Slično tome, velika kompanija koja se bavi proizvodnjom napitaka - gde su nedostaci u procesima kodiranja doveli do odbacivanja proizvoda u vrednosti od 40.000 dolara - potpuno je uklonila nedostatke u intervencijama koje su obavljali ljudi uvođenjem integrisane automatizacije, ublažavanjem proizvodnog rizika i povećanjem efikasnosti za 100%.

Transformacija kroz automatizaciju proizvodnje

Preuzeto: google.com

U obe organizacije, i mnogim drugim slučajevima, ugradnja automatizacije kodiranja u glavne poslovne sisteme omogućava potpun, nesmetan tok komunikacije i deljenje podataka koji podstiču efikasnije poslovanje. Štaviše, zauzeti operateri se oslobađaju kako bi mogli da se fokusiraju na svoje glavne prioritete - proizvodnja visokokvalitetnih proizvoda.

Udarni efekat

Uprkos prednostima automatizacije kodiranja, neke se kompanije i dalje oslanjaju na tradicionalne ručne procese. Česta zabluda je da softver za kodiranje nije dovoljno sofisticiran da bi se integrisao u druge sisteme ili bio u skladu sa industrijskim protokolima i nepotrebna je prepreka napretku. Slično tome, kompanije često usmeravaju svoju pažnju (i ulaganja) na opremu velikog kapitala, zanemarujući neefikasnost u sekundarnim ili tercijarnim sistemima. Međutim, sa preduzećima koja su pod velikim pritiskom da povećaju ukupnu efikasnost opreme (OEE), ogromni će se porasti efikasnosti postići uvođenjem automatizacije kodiranja u lancu snabdevanja. Štaviše, efekat bolje usklađenosti, veće produktivnosti i manje odbacivanja prirodno dovodi do zdravih performansi.

Kako organizacije mogu ostvariti ove prednosti?

U osnovi, uspeh zavisi od usvajanja tri pristupa; revizija, procedura i automatizacija. Prvenstveno, menadžeri postrojenja treba da procene postojeću postavku kako bi identifikovali glavne bolne tačke. Šta i gde su trenutni uzroci neefikasnosti i zastoja? Koja rešenja deluju izvan vaših normalnih sistema za automatizaciju i zašto? Tek nakon potpune revizije procesa kreiranja i razvoja kodiranja - za koji vam treba samo nekoliko sati - možete da identifikujete osnovne pokretačke greške i s tim povezane uticaje koji imaju na produktivnost i efikasnost.

Drugo, budite spremni delovati na ono što nađete. Kompanije često ulažu automatizaciju u svoje veće poslovne sisteme, ali ne uzimaju u obzir holističke prednosti uvećanja drugih rešenja u širu sliku. Ponekad ograničenja kod postojećih tehnologija sprečavaju integraciju, gušeći prednosti kompatibilnosti. Važno je napraviti iskrenu procenu trenutnih sposobnosti i reagovati u skladu sa tim.

Postoji mišljenje da je "automatizacija budućnost", ali to je slogan koji brzo zastareva. Automatizacija nije budućnost, ona je sadašnjost. Kako tehnologije veštačke inteligencije postaju mainstream, potpuno automatizovanje proizvodnih linija više nije ambiciozno, složeno ili skupo - to je praktično, razumno i, što je najvažnije, pristupačno.

Konačno, automatizacija kodiranja omogućava kompanijama da smanje rizik, uštede novac i ostvare značajne efikasnosti u proizvodnom okruženju. Da bi napredovale, kompanije se moraju izdignuti preko oslanjanja na tradicionalne metodologije i sarađivati sa provajderom tehnologije koji - integrisanom automatizacijom kodiranja - može da im pomogne da ublaže rizik povezan sa ljudskom greškom.

Da li vam je potrebna cena ili konsultacija?

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti