01. sep 2020.

10 stvari koje trebate uzeti u obzir pri odabiru metal detektora

Kada birate metal detektor, želite da napravite pravi izbor za svoje poslovanje i da maksimizujete povrat ulaganja.

Tehnologija detekcije metala postoji od 1881. godine, i tokom perioda od impozantnih skoro 150 godina, izvršena su mnogobrojna testiranja u identifikovanju kontaminacije proizvoda, ali evo nekoliko korisnih saveta koje treba uzeti u obzir prilikom ulaganja u ovu tehnologiju za vašu proizvodnu liniju.

1. Potreba za aplikacijom.

Važno je odabrati odgovarajuću instalaciju metal detektora u skladu sa potrebama vaše aplikacije. Iako mnogi prehrambeni proizvodi mogu da rade sa standardnom glavom za metal detektor instaliran u transportni sistem, postoje i druge konfiguracije koje mogu biti pogodnije za proizvodne linije koje upravljaju proizvodima koji se pune, poput džema, i testiraju proizvode kao što su prah i granule.

2. Zahtevi za čišćenje.

Ako metal detektor radi u osetljivom okruženju, on mora da ima sposobnost da izdrži režime čišćenja pod visokim pritiskom i visokom temperaturom. Važno je razmotriti sistem koji je IP69K ocenjen kako bi se smanjio rizik od kvara i zastoja u proizvodnji.

3. Veličina otvora i proizvoda.

Veličina otvora glave metal detektora u odnosu na proizvod koji se pregleda presudna je za postizanje optimalnih performansi. Kako je centar metal detektora najmanje osetljiv, što je proizvod bliže zidu metal detektora, veća je njegova osetljivost i šanse za otkrivanje kontaminanta. Osetljivost se smanjuje kada je otvor blende prevelik u odnosu na stvarni proizvod.

4. Lokacija rizika.

Da bi se utvrdilo najbolje mesto za postavljanje metal detektora na proizvodnu liniju, kompletan pregled pokazuje gde se duž te linije može dogoditi najveći rizik od kontaminacije proizvoda, a samim tim i gde bi ugradnja bila najkorisnija.

5. Sirovi materijali.

Jedan od najčešćih izvora kontaminacije proizvoda je kada sirovi prehrambeni proizvod stigne u pogon za preradu, jer do zagađenja može doći tokom pripreme / berbe materijala ili tokom transporta do postrojenja.

6. Održavanje.

Ključno je da se sva oprema na proizvodnoj liniji održava na visokom nivou, jer je uobičajeni izvor kontaminacije proizvoda usled habanja procesnih mašina ili kvara usled oštećenja mašina. Na primer, sečiva za seckanje ili mešanje u slučaju oštećenja mogu rezultirati usitnjavanjem metala.

7. Vrste metala.

Prilikom utvrđivanja izvora kontaminanta proizvoda, saznajte o kojoj vrsti metala je reč. Metal detektori različito reaguju na crni, obojeni i nerđajući čelik, ali svi su standardni za otkrivanje pomoću današnjih X-ray inspekcijskih sistema. Od tri vrste metala, nerđajući čelik je najteže otkriti, jer može biti različitog kvaliteta, što znači da su neki magnetni, a drugi potpuno nemagnetni i sa lošom provodljivošću čine detekciju relativno teškom, pa je najbolje proveriti da li je nerđajući čelik deo vaše redovne provere učinka.

8. Faktori koji ometaju otkrivanje metala.

Postoje i drugi faktori koji mogu ometati otkrivanje metala, na primer kada je proizvod vlažan ili sadrži visok procenat soli što stvara visok signal proizvoda. Većina metal detektora može se prilagoditi da bi se u skladu sa tim upravljalo i osiguralo optimalno otkrivanje. Orijentacija kontaminanta, kao što je komad žice, takođe može izazvati probleme.

9. Zona bez metala.

Ako niste čuli za pojam zona bez metala (ZBM), onda morate da znate za njega. ZBM je područje koje okružuje otvor metal detektora i koje treba da bude bez ikakvih nepokretnih ili pokretnih metala. Područje je osetljivo i ako metal postavite preblizu metal detektoru (tj. U ZBM), signal će skočiti, što dovodi do lažnih odbijanja.

10. Testiranje.

Kada se instalira, morate osigurati redovno testiranje kako biste verifikovali otkrivanje do potrebnih nivoa. Loma metal detektori to čine lako, jer integrisani SPP (sistem za proveru performansi) nalaže da prođete test pakete kroz detektor u unapred podešenim intervalima.

Da li vam je potrebna cena ili konsultacija?

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti