14. jun 2024.

Šta je kasna faza prilagođavanja? Otkrijte prednosti digitalne štampe u proizvodnji

Poslednjih godina se primećuje sve veća želja brendova da u potpunosti kontrolišu dizajn i proizvodnju ambalaže svojih proizvoda. Zahtevi tržišta i izazovi poput stalnih promena u lancu snabdevanja, utiču na proizvođača da imaju potrebu za većom autonomijom i fleksibilnošću.

Kao rezultat toga, proizvođači traže načine da već u svojoj proizvodnji prilagode što više ambalaže i okreću se tehnologiji digitalne štampe kako bi to ostvarili. Procesu poznatom kao 'kasna faza prilagođavanja'.

Kasna faza prilagođavanja ambalaže proizvoda u proizvodnji korišćenjem digitalne štampe može pružiti nove mogućnosti za brendove, uključujući kreiranje limited-editon ambalaže za specijalne događaje, lakšu interakciju sa potrošačima kreiraću čitave marketing kampanje na ambalažama i presonalizaciju ambalaže kako bi poboljšali iskustvo potrošača. Veća prilagođenost pakovanja unutar same proizvodnje može takođe omogućiti proizvođačima da povećaju produktivnost u ranijim fazama proizvodnje i smanje kašnjenja u lancu snabdevanja.

U ovom blogu ćemo istražiti prednosti kasne faze prilagođavanja sa digitalnom štampom.

Šta je kasna faza prilagođavanja? Šta doprinosi njenoj popularnosti?

Prilagođavanje u kasnoj fazi je bilo koja vrsta štampe na ambalaži ili prilagođavanja koju obavlja proizvođač, a ne dobavljač pakovanja. Tradicionalno, ovo bi uglavnom pokrivalo štampu informacija kao što su šifre serije i proizvoda, kao i datumi do kada je najbolje da se nešto upotrebi. Međutim, naprednija tehnologija in-line štampanja sada može omogućiti brendovima da kupuju generička pakovanja i dodatno ih prilagode u svojim proizvodnjama, istovremeno osiguravajući efikasnost i isplativost.

Džejms Orford, Product Manager, u kompaniji Domino Digital Printing Solutions, kaže: „Tokom prilagođavanja u kasnoj fazi, vlasnici brendova mogu da dodaju ili modifikuju promenljive informacije gotovo do završnih faza proizvodnje, konkretno pre nego što se primene na proizvod. Na primer, jedan od naših kupaca je imao zahtev da sažme lista sastojaka njihovog proizvoda i bude prevedna na više jezika. Umesto da kupuju i čuvaju veliku količinu zaliha u svom skladištu za svaku jezičku varijantu, koristili su jednu generičku etiketu. Dodali su promenljive podatke i to na više jezika, u poslednjim fazama proizvodnog procesa.

Koji su to benefiti prilagođavanja pakovanja u završnim fazama proizvodnje?

„Prilagođavanje u kasnoj fazi ima mnoge prednosti za brendove. U smislu sve veće efikasnosti proizvodnje i smanjenje količine zaliha i otpadnog materijala u njihovim lancima snabdevanja. Prednost je da se njihovi proizvodi brže plasiraju na tržište kako bi zadovoljili rastuće zahteve potrošača“, kaže Orford. „Vlasnicima brendova postaje sve očiglednije da je preuzimanje veće kontrole nad onim što je uključeno u ambalažu njihovih proizvoda pomoću digitalne štampe i prilagođavanja u kasnoj fazi ključno da bi ostali konkurentni, produktivni i prilagodljivi kod novih izmena.

Late stage customization

Smanjeni troškovi: Prilagođavanje u kasnoj fazi smanjuje oslanjanje na eksterne dobavljače pakovanja, pružajući mogućnost da se isproba novi dizajn i varijacije pakovanja bez potrebe da se poruče minimalne količine zaliha.

Povećana fleksibilnost: prilagođavanje u kasnoj fazi daje brendovima veću fleksibilnost da brzo reaguju na promene na tržištu. Na primer, ako je brend želeo da testira novi ukus na osnovu povratnih informacija potrošača ili je morao da prilagodi listu sastojaka proizvoda zbog nedostatka materijala, prilagođavanje u kasnoj fazi pruža mogućnost da se unesu neophodne promene na pakovanje pre nego što proizvod napusti proizvodnju. Ovo ima dodatnu prednost u povećanju produžetka proizvodnje – uz skraćeno vreme isporuke i ograničeno vreme zastoja zbog promene proizvoda. 

Smanjen inventar: Prilagođavanje u kasnoj fazi smanjuje potrebu za skladištenjem više zaliha ambalaže, jer brendovi mogu da kupuju osnovna pakovanja i prilagode ih u skladu sa sopstvenim potrebama. Pretpostavimo da brend treba da kreira sezonsko pakovanje; ovo se može planirati, štampati i modifikovati u kompaniji koristeći tehnologiju digitalne štampe. Kao rezultat toga, potrebno je manje materijala za štampanje i skladištenje u magacinu – ovo može dovesti do značajnih ušteda troškova, jer pakovanje obično ima najveće vreme isporuke od svih materijala, a to može dovesti do toga da bude artikal kojeg ima najviše na zalihama sa malim obrtom u poređenju sa sastojcima proizvoda.

Smanjen otpad: Kupovina velikih količina ambalaže za kratke serije da bi mogle da se zadovolje minimalne količine porudžbine može biti izuzetno neisplativo, jer često neće biti iskorišćene sve zalihe. Ovo nije problem sa prilagođavanjem u kasnoj fazi korišćenjem digitalne štampe, jer brendovi mogu da proizvode sopstvenu kratku ambalažu u svojoj proizvodnji, pružajući mogućnost da proizvodnja bude fleksibilnija i bez prekomernog naručivanja.

Poboljšano iskustvo potrošača: Vlasnici brendova razumeju poteškoće da se istaknu od jake konkurencije na polici supermarketa i uvek traže načine za interakciju sa potrošačima. Sa prilagođavanjem u kasnoj fazi, brendovi mogu prilagoditi dizajn pakovanja kako bi omogućili veću interakciju sa potrošačima. Na primer, poslednjih godina postoji značajno interesovanje za uključivanje promenljivih 2D kodova na pakovanje proizvoda, omogućavajući brendovima da pruže svojim kupcima dodatne informacije, prikupe povratne informacije i dalje sarađuju sa potrošačima u prodavnici i kod kuće.

Razmatranje prilagođavanja ambalaže u kasnoj fazi proizvodnje

Prilagođavanje u kasnoj fazi omogućava vlasnicima brendova da imaju bolju kontrolu nad svojim sadržajem pakovanja i da ubrzaju proces eksperimentisanja sa novim dizajnom ambalaže. Postoji nekoliko potencijalnih scenarija u kojima bi prilagođavanje u kasnoj fazi moglo koristiti brendovima, uključujući:

Lansiranje novih ili eksperimentalnih proizvoda: Kreiranje više verzija koji odgovaraju različitim jezicima i više formata je dug proces prilikom lansiranja novog asortimana proizvoda. Umetničko delo mora biti kreirano unapred, a može potrajati i do dvanaest meseci da se dizajn ambalaže i pripremi za tržište. Potrebno vreme da proizvod stigne na tržište se može značajno smanjiti korišćenjem digitalne štampe i prilagođavanja u kasnoj fazi.

Sezonski proizvodi: Praćenje tržišnih trendova je ključ da bi proizvodi bili atraktivni na policama supermarketa i da se izdvajaju od proizvoda konkurenata. Sa prilagođavanjem u kasnijoj fazi, brendovi su u mogućnosti da kreiraju privlačne varijacije pakovanja proizvoda. Na primer, pakete ukrašene jarkim bojama za leto, sa posebnim izdanjima proizvoda za Dan zaljubljenih i Božić, ili sa slikom šampionskog tima za sportske događaje. Bez oslanjanja na eksterne dobavljače pakovanja.

Sigurnosne karakteristike: U kasnijoj fazi procesa prilagođavanja, moguće je štampati promenljive podatke na etiketama ili pakovanju koji će omogućiti praćenje proizvoda pomoću jedinstvenih kodova. Na primer, roba široke potrošnje može se zaštititi od falsifikovanja primenom promenljivih podataka u okviru 2D kodova, kao što su QR kodovi, kako bi se potrošačima i partnerima u lancu snabdevanja omogućilo da provere autentičnost.

Verzije na različitim jezicima: Vlasnici brendova shvataju da interakcija sa svojom publikom na njihovom maternjem jeziku može uspostaviti jaču emocionalnu i kulturnu vezu sa krajnjim korisnikom. Prilagođavanje u kasnoj fazi omogućava različite jezičke verijacije za svaki region, umesto da štampa više jezika na jednoj etiketi. Ovo oslobađa više prostora na pakovanju za brendiranje i kreativni dizajn. Takođe omogućava modifikovanje pakovanja kako bi se stvorila posebna izdanja na jeziku područja na kome se plasira proizvod.

Personalizovano pakovanje: Porast e-trgovine povećao je potrebu za interakcijom sa krajnjim korisnikom na ličnije načine kako bi se izdvojili od konkurencije. Digitalna štampa i prilagođavanje u kasnoj fazi mogu da pruže nove mogućnosti za uključivanje personalizovanog iskustva sa proizvodom i njegovim pakovanjem. Na primer, kreiranje ambalaže koja se obraća potrošaču na individualnom nivou, sa personalizovanim pakovanjem prilagođenim imenima potrošača, pojedinačnim porukama ili promenljivim QR kodovima za prikupljanje povratnih informacija potrošača.

„Jedna od glavnih prednosti digitalne štampe i prilagođavanja u kasnijoj fazi je da je moguće kreirati više vrsta pakovanja i boja u rekordnom vremenu i sa smanjenim otpadom“, kaže Orford. „Prilagođavanje u kasnoj fazi nudi fleksibilnost, što znači da vlasnici brendova mogu brzo da odgovore na zahteve tržišta bez ugrožavanja svog otiska. Na primer, praćenjem koliko QR kodova je skenirano, vlasnici brendova mogu da odrede koje je pakovanje najuspešnije i u skladu s tim prilagode svoju proizvodnju. Takođe omogućava širenje tržišta širom regiona koristeći lokalne jezike bez ugrožavanja kreativnosti ili minimalizma na dizajnu pakovanja. Na kraju, ali ne i najmanje važno, nudi bolju sigurnost, zaštitu brenda i personalizovanije iskustvo pakovanja za potrošače.’

Može li prilagođavanje u kasnoj fazi pomoći vašem poslovanju?

Da bismo odgovorili na ovo pitanje potrebno je da napravimo analizu vaših proizvodnih linija. Ako imate više vrsta proizvoda sa različitim bojama pakovanja. Zatim, ako postoje zahtevi za varijabilnim podacima, onda bi odgovor mogao biti da. Kada upravljaju višestrukim, kratkoročnim linijama proizvoda, vlasnici brendova mogu značajno da smanje troškove, vreme i gubitak korišćenjem digitalne štampe za kasniju fazu prilagođavanja.

Za više informacija o prednostima Domino digitalne štampe budite slobodni da nas kontaktirate, a mi ćemo vam rado pomoći da automatizujete svoju proizvodnju i smanjite troškove.

Izvor: What is late-stage customisation? | Domino Printech (domino-printing.com)

Da li vam je potrebna cena ili konsultacija?

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti