03. nov 2023.

Da li ste spremni za ekspanziju 2D kodova?

Dana 26. juna 1974, prvi put u istoriji maloprodaje je skeniran prvi linearni bar kod. Ovo dostignuće se prvo koristilo za pomoć supermarketima da olakšaju traženje cena na prodajnom mestu (POS), a sada je postao uobičajeni standard za trgovinu širom sveta, sa globalnim specifikacijama kojima upravlja međunarodna organizacija za standarde GS1.

Linearni bar kodovi se i dalje skeniraju više od 6 milijardi puta dnevno, ali kako raste potražnja za više informacija o proizvodima na pakovanju, sve više brendova koristi 2D formate da bi ispunili šire poslovne ciljeve.

Sada, GS1 se priprema za prelazak sa 1D bar kodova na novi 2D format bar kodova – GS1 digitalni link. Na Globalnom forumu GS1 u Briselu u februaru 2023; telo za standarde je objavilo da ekspanzija 2D kodova počinje 2027.

Šta je GS1 digitalni link?

GS1 digitalna veza je jednostavna struktura zasnovana na standardima za kodiranje informacija u QR kodovima – efektivno uzimajući informacije maloprodajnog bar koda i ugrađujući ih na kraj URL adrese – omogućavajući tim informacijama da postanu deo veba. Identifikatori kao što je globalni broj trgovinske jedinice (GTIN) – broj kodiran linearnim bar kodom i koji se koristi za identifikaciju proizvoda na kasi – nalazi se unutar QR kodova i postaje kapija za niz informacija o proizvodu.

Zašto GS1 prelazi sa bar kodova na GS1 digitalne linkove?

Poslednjih godina, mnogi brendovi su rešili potražnju za više podataka dodavanjem sekundarnih bar kodova u pakovanje svojih proizvoda. Jedno pakovanje može da sadrži QR kod za aplikacije koje su okrenute potrošačima zajedno sa više drugih nosača podataka za upotrebu na POS-u, internoj kontroli zaliha ili upravljanju operacijama lanca snabdevanja. 

I dok su potrošači sada veštiji nego ikad u korišćenju 2D kodova, postojanje više 2D kodova na pakovanju proizvoda i dalje može biti zbunjujuće. Takođe može izazvati probleme sa skeniranjem u POS sistemima i zauzima dragoceni prostor na pakovanju za dizajn.

GS1 je sada zvanično pokrenuo mehanizam kako bi pomogao industriji da pređe na 2D kod bogat podacima, koji omogućava da se dobiju informacije od opreme za skladišta i POS skenera do specijalizovanih aplikacija i pametnih uređaja.

Jedinstveni GS1 digitalni link će isporučiti različite informacije u zavisnosti od uređaja koji se koristi za skeniranje koda i pružiće mogućnosti za poboljšanje vidljivosti lanca snabdevanja, obezbediće bezbednost proizvoda i doneti obilje informacija potrošačima, kako kod kuće, tako i u prodavnici.

Uvođenjem GS1 digitalnog linka, organizacija ažurira GS1 sistem da radi u ovom novom svetu fokusiranom na podatke. Standard GS1 digitalni link je razvijen u saradnji sa jednim od najvećih svetskih prodavaca, proizvođača i transportnih i logističkih firmi, kako bi se modernizovao bar kod na takav način da svako može da ga koristi za bolje povezivanje i deljenje informacija, povećavajući transparentnost proizvoda, autentičnost i sledljivost, a istovremeno omogućavajući angažovanje potrošača.

Kada su linearni bar kodovi prvi put uvedeni 1970-ih, malo ko je mogao da pretpostavi koliko će oni postati važni. Imamo isti slučaj sa 2D kodovima i GS1 digitalnim linkom – i Domino aktivno podržava ovu tranziciju. Kao vodeći svetski provajder kodiranja i obeležavanja sa ekspertizom u pomaganju brendovima da ispune regulatorne zahteve za serijalizaciju putem 2D kodova i dugogodišnjih partnerstava sa ključnim industrijskim organizacijama, uključujući GS1.

Koliki će biti izazov za proizvodnju da pređe sa 1D na 2D bar kodove?

 

Dok standard GS1 Digitalni link pruža viziju, a sada i mapu puta, za budućnost u kojoj jedan 2D kod bogat podacima zamenjuje 1D linearni bar kod, postoje neki izazovi koje će proizvođači morati da razmotre prilikom prelaska na GS1 digitalni link.

Prvo, proizvođači moraju da razmotre koje informacije bi trebalo da uključe u kod – da li će to biti dinamički podaci koji se odnose na seriju ili artikle, ili informacije višeg nivoa fokusirane na proizvod. U zavisnosti od njihove primene, brendovi će možda morati da pristupe i prilagode podatke iz ERP sistema i proizvodnih linija za upotrebu u 2D kodova. 

Rešenja za štampanje će takođe morati da se razmotre – uključujući tehnologiju za rukovanje proizvodima, štampanje i inspekciju koda. Kao i kod bilo kog proizvoda, bar kod sa GS1 digitalnim linkom može biti efikasan samo ako je ispravno odštampan i može se skenirati.

Dinamički podaci sadržani u 2D kodu, kao što su informacije u vezi sa serijom (uključujući brojeve serije i varijacije sastojaka, uključujući informacije o ishrani i alergenima), datumi isteka proizvoda i jedinstveni ID podaci o proizvodima, zahtevaće in-line kodiranje na proizvodu, a ne unapred kodirane etikete. 

Kodiranje proizvoda u realnom vremenu na proizvodnim linijama ima svoje izazove. U takvim slučajevima, 'pričvršćivanje' kodera na postojeću proizvodnu liniju možda nije optimalno, jer često proizvodne mašine nisu dizajnirane imajući na umu kodiranje, pa rukovanje proizvodom ili 'prezentacija proizvoda' kod kodera postaje ključna. Proizvođači koji odluče da kodiraju proizvode na liniji bez efikasnog rukovanja proizvodom nesumnjivo će biti podložni varijacijama proizvodne linije koje će uticati na kvalitet konačnog koda. 

U najboljem slučaju, 2D kod lošeg kvaliteta koji je rezultat neadekvatnog rukovanja proizvodom će uzrokovati veliki broj odbijanja i prerade. 2D kodovi lošeg kvaliteta takođe mogu da utiču na linije koje zahtevaju agregaciju serijalizovanih proizvoda. Posledice mogu biti još teže ako nečitljivi 2D kod napusti fabriku neprimećen. Brendovi se mogu suočiti sa finansijskim kaznama kao što su novčane kazne, gubitak poslovanja, opoziv proizvoda i potencijalne pravne implikacije.

Elmed kao distributer Domino štampača je posvećen pomaganju brendovima i proizvođačima da se pripreme za porast dinamičkih 2D kodova. Kao kompanija, razvili smo niz globalno usklađenih rešenja dizajniranih za brzu obradu serijalizovanih podataka i visokokvalitetno, brzo štampanje 2D kodova, kao i sisteme za verifikaciju i rešenja za proveru tačnosti koda i olakšavanje deljenja podataka.

Koliko je potrebno za implementaciju GS1 digitalnog linka?

Zvanični datum za prelazak na GS1 digitalni link tj. u kom trenutku zastareli linearni bar kod može biti uklonjen sa pakete i zamenjen GS1 digitalnim linkom, trenutno je određen za 2027.

Kao i sa svakim novim standardom, postojaće prelazni period sa GS1 digitalnom vezom, i već možemo primetiti promene kod brendova, prodavaca i proizvođača, kao i mnoge nove inovativne slučajeve upotrebe 2D kodova. Širom sveta, mnogi trgovci na malo su takođe započeli proces ažuriranja svojih POS skenera za čitanje 2D bar kodova.

Naravno, postoje značajne varijacije u nivoima napretka između regiona i među proizvođačima i trgovcima na malo. Ipak, usvajanje GS1 digitalnog linka će se verovatno brzo proširiti kako sve više brendova shvata prednosti veće razmene podataka.

Jedan od glavnih izazova sa kojima će se proizvođači suočiti je da se interno dogovore o sadržaju ovog novog GS1 digitalnog linka i da obezbede da su njihove linije opremljene za nove zahteve za podacima i efikasno štampanje. Oni koji traže više informacija o tome kako to najbolje uraditi trebalo bi da uštede vreme tako što će zatražiti podršku od globalnog dobavljača kodiranja i obeležavanja sa nizom globalno usklađenih rešenja za bar kodiranje i iskustvom u upravljanju podacima i uvođenju 2D kodova.

Elmed vam može pomoći da unapredite svoje proizvodne procese i da nastavite da držite korak sa tržišnim trendovima. Budite slobodni da nas kontaktirate :)

Izvor: GS1 Digital Link Implementation Guide | Domino Printing UK (domino-printing.com)

Da li vam je potrebna cena ili konsultacija?

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti