17. okt 2023.

Domino Printing – Novi kodeksi ponašanja

Domino je u potpunosti posvećen razvoju rešenja za kodiranje koja podržavaju prelazak na održivije materijale za pakovanje.

Prelazak na korišćenje održivijih materija često znači usvajanje novih „kodeksa“ ponašanja. To uključuje plastične ambalaže koje se mogu reciklirati, što može predstavljati mnoge nepredviđene izazove za proizvođače... kao i osiguranje da proizvodi mogu biti efikasno kodirani sa informacijama o proizvodu i preciznim podacima o sledljivosti.

 Stručnjaci iz Domina Printing su rekli za portal SPN (Sustainable Packaging News) da su u potpunosti posvećeni radu na razvoju rešenja za kodiranje koja podržavaju prelazak na održivije materijale za pakovanje. Kompanija je uvela najnoviju UV lasersku tehnologiju u svoj portfolio proizvoda za štampanje, koja je posebno usmerena na aplikacije koje koriste plastične materijale koji se mogu reciklirati.

kodirana kutijica sa lekom

Plastika koja se može recilirati

Domino stručnjaci su dodali: „Plastična ambalaža je svuda – u stvari, preko 60% sve fleksibilne ambalaže koja se koristi u EU je plastična i malo je verovatno da će se to uskoro promeniti. Uprkos svojoj reputaciji da zagađuje životnu sredinu, plastika ima neke neosporne prednosti:

Lagana je, minimizira emisije ugljenika iz transporta, takođe obezbeđuje zaštitu proizvoda, očuvanje i osiguranje kvaliteta. Štaviše, 60% je energetski efikasnija za proizvodnju od materijala kao što su papir i karton. Pored toga, recikliranje plastike koristi samo 10% energije koja je neophodna za recikliranje papira.

Međutim, sa procenama OECD-a (Međunarodna organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) koje sugerišu da se samo 9% plastičnog otpada reciklira na globalnom nivou, očigledno ima mnogo prostora za poboljšanje. To je razlog više da industrija udvostruči napore i investira u fleksibilnu plastiku koja je pogodna za reciklažu.

Uticaj na kodiranje i markiranje

U početku moramo da pogledamo šta čini plastiku pogodnom za reciklažu: Prvo je korišćenje mono materijala (jedan jedini materijal) umesto slojeva različite plastike, koju može biti teško odvojiti i samim tim je izazovna za reciklažu. Drugo, sve što je dodato materijalu, tj. boja, lepak, omot, itd., mora ili da može lako da se odvoji ili da ima mogućnost reciklaže sa plastičnim materijalima.

Ova dva faktora utiču na to kako se kodovi mogu primeniti. Bilo kakve promene u sastavu materijala za pakovanje mogu uticati na otisak mastila i reakciju na lasersko svetlo. Stoga, prelazak na mono materijale, poslužavnik ili šolju, i korišćenje drugačije metode za ukrašavanje ambalaže, kao što je dodavanje papirnog omota ili promena metoda bojenja, ima direktan uticaj na izbor tehnologije štampanja koja se koristi za primenu podataka o sledljivosti. To je upravo razlog zašto smo dodali najnoviju U510 UV lasersku tehnologiju kodera u naš portfolio.

Bocice sa vodom i kodom

Savršen izbor

Domino-ovi U510 UV laserski koderi su idealan izbor za jednoslojnu fleksibilnu plastiku koja se može reciklirati, jer su u stanju da kreiraju neizbrisive kodove bez dodavanja dodatnih mastila ili hemikalija u materijal za pakovanje.

Koristeći UV svetlo, U510 proizvodi briljantno oštre i kontrastne nalepnice fotohemijskom reakcijom na samom gornjem sloju podloge, sa skoro nula stresa na materijal u poređenju sa drugim tehnologijama. Time se barijerna svojstva folija održavaju apsolutno netaknuta, što je posebno važno kada se koriste sve tanji filmovi za uštedu sirovine.

Bela i svetla plastična ambalaža koja sadrži titanijum dioksid (TiO2), pigment koji se najčešće koristi za stvaranje neprozirnosti, može se kodirati direktno sa U510, bez potrebe za aktivacijom dodatnih laserskih polja.

Za laku integraciju i naknadnu ugradnju, U510 je dizajniran kao kompaktan sistem sve u jednom, sa kontrolorom integrisanim u laserskoj glavi. Sistem je zaštićen IP55 kako bi bio pogodan za oštra proizvodna okruženja. Za moderne zahteve kojima je potrebno više od štampača, povezivanje preko Domino Cloud-a omogućava daljinsku dijagnostiku i 24/7 vidljivost performansi lasera.

,,Dodali smo U510 u portfolio Domino lasera ​​da bismo mogli da ponudimo našim klijentima idealno rešenje za njihove potrebe i podršku da se lakše prilagode novim vrstama pakovanja koji se mogu reciklirati. Prvo testiranje svake aplikacije nam omogućava da obezbedimo najbolje rešenje za individualne zahteve iz našeg asortimana CO2, fiber i UV lasera,“

Feliks Rif, šef odeljenja za laser i ekstrakciju, Domino

Original tekst: Domino Printing Sciences - New codes of conduct - Sustainable Packaging News (spnews.com)

 

Da li vam je potrebna cena ili konsultacija?

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti