30. dec 2021.

Dualno obrazovanje u Elmedu – upoznajte naše praktikante!

Koncept modela dualnog obrazovanja u Srbiji je relativno nov, a njegova suština leži u tome da učenici koji su se opredelili za stručnu srednjoškolsku spremu dobiju priliku da idu na praksu u kompanije i na taj način uče kroz rad.

Na ovaj način učenici/praktikanti mogu bolje shvatiti suštinu funkcionisanja proizvodnje, a pored toga usvajaju praktična i primenljiva znanja u realnom radnom okruženju. Po završetku, ukoliko učenik/praktikant pokaže zadovoljavajuće znanje, efikasnost u radu i želju za daljim napredovanjem, postoji mogućnost da postane deo tima kroz zaposlenje.

Naša kompanija Elmed d.o.o. iz Temerina, prepoznaje značaj praktičnog učenja i u skladu sa tim uključili smo se u program dualnog obrazovanja u školskoj 2020/2021. godini. U planu nam je da nastavimo sa programom i pružimo mogućnost učenicima srednjih škola i u školskoj 2022/2023. godini.

Saradnju na polju dualnog obrazovanja u školskoj 2020/2021. ostvarili smo sa lokalnom srednjom školom "Lukijan Mušicki", odakle nam dolaze učenici sa smera „Operater mašinske obrade“. Učenici rade u našoj proizvodnji opreme, gde tokom tri godine trajanja programa imaju mentorstvo rukovodioca sektora za razvoj i proizvodnju, kao i drugih kolega iz tima.

Upoznajte naše praktikante Luku Ostojića i Sabo Davida.

Luka ima 15 godina i prvi je razred srednje škole. U našoj kompaniji je tri meseca i kako je još na početku prakse, zadatke radi uz pomoć iskusnijih kolega. Luka navodi da mu se najviše dopada što u Elmedu može iz prve ruke da dobije obuku na mašinama. Ističe da su mu najinteresantniji zadaci koje obavlja na CNC strugu. Nakon završetka srednje škole, voleo bi da ostane u struci, a ukoliko bi mu se pružila prilika da to bude upravo u Elmedu. 

praktikant_dualno obrazovanje

David pohađa treći razred srednje škole, i već dve godine dolazi na praksu u Elmed. Najčešće pomaže na CNC strugu a po potrebi pomaže i kod bušenja, rezanja navoja i satiniranja. Istakao je da mu se najviše dopada organizacija posla i sistem koji je uspostavljen u Elmedu, a to pozdrazumeva jasno izrađene planove rada za svakog zaposlenog. Posebno mu se dopada što svako održava higijenu alata i mašine na kojoj radi. Kao i Luka, ukoliko bude postojala prilika nakon završene srednje škole, voleo bi da ostane da radi u Elmedu. 

praktikant_dualno obrazovanje

 

Da li vam je potrebna cena ili konsultacija?

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti