19. jul 2023.

Koliko je bezbedan vaš laserski sistem?

Lasersko obeležavanje se koristi u više industrija za apliciranje podataka na različitim proizvodima ili pakovanjima. Korišćenje lasera ​​za ove aplikacije rezultira trajnim, visoko otpornim i dobro čitljivim kodovima.

Iako bezbednost instalacije opreme uvek treba da bude najvažnija, korišćenje CO2, fiber ili UV laserske tehnologije za kodiranje podrazumeva posebne mere bezbednosti.

Dozvolite nam da vas bolje uputimo u ovu temu.

Zašto se koristi laserski sistem za kodiranje?

Imate nekoliko opcija kada tražite način za štampanje podataka, kao što je štampanje pomoću inkjet štampača ili apliciranje etiketa. Lasersko kodiranje ima neke značajne prednosti:

  • Dovoljno je brz da održi korak sa brzinom proizvodne linije.
  • Visok kvalitet štampe omogućava dodavanje teksta, slika, simbola ili drugih oblika na proizvodu ili pakovanju kako bi se zadovoljili zahtevi globalnih proizvođača.
  • Nema potrebe za tečnostima ili etiketama.
  • Lasersko obeležavanje je trajno.

Zašto je važna bezbednost lasera?

Laserski proces radi sa svetlosnom energijom, koja je vođena i povezana optikom. Dobijeni laserski snop menja površinu materijala i gravira oznaku. Za razliku od tehnologija kodiranja zasnovanih na mastilu u slučaju lasera se ništa ne primenjuje direktno na proizvod. Umesto toga, deo podloge se uklanja, ostavljajući neizbrisiv, trajni trag.

Svako ko je ikada gledao naučnofantastiku zna za razornu moć lasera. I dok je ovo oružje naučna fantastika, istina je da kada laserski zrak udari u materijal, on ga zagreva do tačke sagorevanja, isparavanja ili topljenja.

Kada se koristi laser za kodiranje proizvoda, energija se namerno usmerava da ukloni čestice sa površine materijala ili izazove termohemijsku reakciju. Možete lako zamisliti šta bi se dogodilo, ako bi laserski zrak bio pogrešan. Dakle, za dobrobit zaposlenih u blizini i bezbednost operacija, laserska bezbednost je najvažnija. Dobra bezbednosna politika će takođe produžiti životni vek vaše opreme, sprečiti zastoje i povećati vašu operativnu efikasnost.

Potrebno je uzeti u obzir lasersku zaštitu, pravilnu instalaciju, sprečavanje pristupa u radu i izvlačenje gasova i prašine iz radnog prostorakako bi se uklonile čestice koje mogu oštetiti opremu i smanjiti kvalitet koda. Prevencija nesreća i pravilno razumevanje rukovanja laserom stvaraju bezbedno radno okruženje i čine da se vaš tim oseća sigurno radeći sa laserima.

Za mere bezbednosti, primenjuju se regionalni propisi za standarde bezbednosti lasera ​​(npr. CFR i ANSI u SAD i široko prihvaćeni u svetu, IEC 60825 u Evropi).

Šta su laserske klase?

Prema aktuelnim međunarodnim standardima, laseri su podeljeni u 4 klase ​​na osnovu njihove opasnosti po čoveka. Klasa lasera ​​se može odrediti uzimanjem u obzir više faktora, kao što su snaga ili talasna dužina. Dodeljivanje lasera ​​klasi ​​pruža informacije o mogućim opasnostima i ukazuje koje su zaštitne mere potrebne da bi se obezbedio bezbedan rad. Viša klasifikacija lasera ​​ukazuje na veću potencijalnu opasnost. To znači, ako je laser klase 1, lasersko zračenje nije opasno pod predvidljivim uslovima. Dok je lasersko zračenje lasera ​​klase 4 opasno za oči i za kožu. Dakle, sve bezbednosne mere imaju za cilj postizanje niske ocene laserske instalacije kako bi se obezbedio bezbedan rad u proizvodnom okruženju.

Neophodno je istaći da svaki laser koji se koristi u proizvodnji izaziva potencijalnu opasnost. UV, CO2 i fiber laseri su preventivno klasifikovani u klasu 4. Da bi se ovi laseri bezbedno koristili u proizvodnom okruženju, moraju se preduzeti odgovarajuće mere. Postoje standardi koji propisuju sigurnosne karakteristike kako bi se ograničila opasnost od lasera ​​klase 4 do tačke u kojoj se može klasifikovati kao laser klase 1.

Stručnjaci iz Elmeda mogu pomoći u razumevanju mera potrebnih za uspostavljanje bezbednog proizvodnog okruženja i pružiti odgovarajuća rešenja. Zalažemo se da svi korisnici lasera ​​znaju i razumeju klasu lasera ​​sa kojom rade.

bezbednost lasera

Elmed ozbiljno shvata bezbednost

Mehanička zaštita

Prilikom instaliranja lasera ​​na proizvodnu liniju, potrebno je osigurati da niko ne može direktno ući u laserski zrak ili da bude pod uticajem zračenja. Da bi se to osiguralo, svaki laserski uređaj treba da bude pravilno zaštićen zatvorenim kućištem koje sprečava slučajni kontakt. 

Kao što je i očekivano, odgovarajuća zaštita je zasnovana na snazi lasera ​​sa kojim radite (definisana klasom lasera) i na talasnoj dužini laserskog zraka. Dakle, izbor materijala zavisi od klase lasera ​​i da li se radi o CO2, fiber ili UV laseru.

Takođe je važno uzeti u obzir položaj vašeg štitnika i njegovu udaljenost od lasera. Ključno je sprečiti da se zrak direktno reflektuje nazad na laser, jer bi to oštetilo vašu opremu.

menicka zastita

Prevencija pristupa 

Pored kućišta, da bi se uspostavila sigurnost, mora se postaviti i sprečavanje pristupa kako bi se osigurao siguran pristup laserskoj instalaciji. Domino koristi prekidače za blokiranje da bi to uradio.

Prekidači za zaključavanje moraju biti povezani u kontrolno kolo lasera ​​da bi se laser zaustavio kada je kućište otvoreno kako bi se sprečio pristup laserskom sočivu i oblasti za obeležavanje kada je laser u radu. Osigurava da se laser automatski isključuje čim se štitnik otvori.

Kada se štit ili kućište ponovo zatvore, laser može ponovo da uključi, ali samo ručno.

Izvlačenje gasova i prašine iz radnog prostora

Kad god se laser koristi za kodiranje proizvoda, on sagoreva materijal sa površine ili menja površinu podloge na kojoj se štampa. Proizvođači treba da budu svesni isparenja i čestica koje su rezultat procesa laserskog kodiranja. Logično, u procesu se oslobađaju supstance koje završavaju u vazduhu i proizvodnom prostoru.

Zbog toga nudimo opcionu ekstrakciju dima sa svim Domino laserima.

Prašina ostaje u filter vrećici, a aktivni ugalj u glavnom filteru upija čestice mirisa. Ova procedura održava vaše proizvode i proizvodnu opremu čistima, smanjujući opasnosti i zahteve za održavanjem i doprinoseći dužem životnom veku opreme.

izvlačenje gasova iz radnog prostora

Zaštitna oprema

Zaštitne naočare - Većina povreda od laserskog zračenja uključuje oči. Zbog toga preporučujemo da nosite odgovarajuće zaštitne naočare kada radite sa bilo kojim laserom koji nije klase 1. Da biste efikasno zaštitili oči, potrebne su različite naočare za svaku lasersku tehnologiju.

Domino isporučuje posebne zaštitne naočare za UV, fiber i CO2 lasere.

Bezbednosna uputstva

Postoji nekoliko znakova upozorenja, definisanih standardom, na opremi i na kućištu. Oni obaveštavaju osoblje da se u objektu nalazi laser. Osoblje treba da bude dobro informisano o svim upozorenjima i mogućim radnjama koje treba preduzeti.

Preporučuje da klijenti imenuju službenika za lasersku bezbednost (LSO) u skladu sa evropskim zakonodavstvom. LSO mora da razume potencijalne bezbednosne opasnosti laserske instalacije, bezbednosne klasifikacije i metode i mere predostrožnosti za smanjenje rizika. Oni treba da nadgledaju obuku za operatere i da obavljaju redovne bezbednosne inspekcije.

Bezbednost na prvom mestu uz Domino štampu

Laserska bezbednost ne mora da bude komplikovana – ali je od suštinske važnosti da bude ispravna. Da biste zaštitili osoblje, izbegavajte novčane kazne za kršenje propisa, skratite vreme zastoja, produžite životni vek vaše opreme i aplicirajte svoje kodove što je lakše moguće.

Domino nudi pouzdane lasere sa servisom i podrškom širom sveta. Ali što je možda najvažnije, pridržavamo se zvaničnih bezbednosnih standarda i propisa. Kada propisi zahtevaju, za sve laserske sisteme su dostupni paketi za validaciju specifičnih za kupca kao deo garancije kvaliteta proizvoda dobre proizvodne prakse (GMP)

Da li želite da dodate laser na svoju proizvodnu liniju ili želite da budete sigurni da imate bezbedan laserski sistem?

Ako je odogovor potvrdankontaktirajte nas i neko od naših stručnjaka će rado porazgovarati sa vama. 

*Izvor:Tekst preuzet i preveden sa zvaničnog Domino portala Ensuring Laser System Safety: Expert Insights | Domino Printing UK (domino-printing.com)

Da li vam je potrebna cena ili konsultacija?

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti