13. nov 2020.

Paletizacija korišćenjem kobota za prehrambenu industriju, vizuelnim sistemom, u skučenim prostorim

Ukratko:

Norveški proizvođač mesa Nortura trebao je da optimizuje paletizaciju, ali je imao ograničen prostor i ograničen budžet. Robot UR10 sa sistemom za vizuelizaciju montiranim na plafon obezbedio je isplativ sistem paletizacije visokih performansi na petini uobičajeno potrebne površine. Ako nema paleta, podna površina se može koristiti za druge procese.

Izazov:

Tipični roboti za paletizaciju zahtevaju veliku fiksnu ćeliju sa zaštitnom ogradom koja zauzima puno prostora. Nortura je imala zahtev paletiziranja  bez zaustavljanja proizvodne linije, ali je takođe imala potrebu da može da koristi ostatak površine za druge procese.

Sa svojim ograničenim budžetom, Nortura je imala još jedan izazov u ​​pronalaženju isplativog 6-osnog robota sa dometom i kapacitetom korisnog tereta potrebnog za slaganje kutija različitih veličina i težina na paletu. Robot je takođe trebalo da bude fleksibilan i lak za programiranje, rad sa sistemom za obradu slike i dovoljno pouzdan da radi uz minimalno nadgledanje.

Rešenje:

Nortura je želela da optimizuje paletizaciju, ali nije mogla da koristi tradicionalnog robota za paletizaciju koji zahteva veliku stalnu ćeliju sa zaštitnom ogradom. . Norveški integrator “Rocketfarm AS” ugradio je tip kamere IFM O2D222 koja je postavljena na plafon iznad robota, ugrađenog inovativnim metodom koji ne zahteva mnogo prostora i opremljenog sa Unigripper-om SMS 80-200 sa držačem za usisavanje. Kada je robot u režimu spavanja, montirani robot zauzima samo podnu površinu od 0,5 m2. Radno područje robota je jednostavno obojena površina na podu koja označava gde operater treba da postavi praznu paletu. „Koristili smo možda 10 do 20 procenata površine koju bi tradicionalni robot koristio“, kaže Lars Bardgard Astveit, programer u Rocketfarm AS. „Kada tamo nema palete, površina je prazna; to je kao da sistem paletizacije nije postojao “.

Kada se prazna paleta postavi na pod, sistem za vizuelizaciju automatski prepoznaje i nju i kutije koje dolaze na transportnu traku i same počinju da slažu na paletu. „Niko ne treba da kaže robotu: ovde postoji kutija, počnite da slažete na paletu“, dodaje Astveit. „Sam sistem to vidi i počinje paletizaciju“. Program  robota sa 6 ruku može se lako prilagoditi slaganju kutija različitih veličina prema zahtevu kupca, kao što je okretanje kutija, na način da nalepnice budu vidljive sa svih strana palete. Robot može složiti u proseku 20 paleta dnevno, odnosno ukupno 1.700 kutija dnevno.

Dodatna prednost je što robot može da obezbedi kontrolu grešaka za prethodne mašine na proizvodnoj liniji. Iako ljudi možda neće primetiti da kutija nije pravilno napunjena, robot vaga svaku kutiju i signalizira da li kutija stigne na liniju sa manje paketa unutra. „UR10 je robot koji ima sve prave specifikacije“, rekao je Astveit. "Jeftin je, ima domet kakav nema mnogo drugih kobota i ima korisni teret koji mu omogućava da podiže proizvode koje trebamo podići. I prilično je fleksibilan u svom programiranju".

Ali najvažniji aspekt bila je njegova sposobnost da bezbedno radi pored ljudi. Robot UR10 automatski se zaustavlja ako naleti na nešto što nije deo planirane putanje, čak i ako je to čovek koji stoji na praznoj stolici. „Da to nije mogao, ne bismo mogli da koristimo ovog robota“, rekao je Astveit. „To je važna funkcija i ona je odlučila o poslu. Bez sigurnosne funkcije UR10 ne bismo mogli da radimo ovaj posao ”.

Nortura procenjuje da je period povrata sistema za paletiranje kraći od jedne godine ako se radi u jednoj smeni, a moguće je i više smena ako je potrebno za još kraći period povrata. Nortura je zapravo bila toliko zadovoljna sistemom da je odmah naredila da se pokrenu još dva sistema na drugim proizvodnim linijama koji će ići još brže sa manjim kutijama.

Da li vam je potrebna cena ili konsultacija?

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti