22. apr 2024.

Polikriza: četiri saveta za prevazilaženje izazova u lancu snabdevanja

Da li je vaše poslovanje pogođeno prekomernim troškovima isporuke, kašnjenjem u proizvodnji i gubitkom poslovanja? Niste jedini. 

Svet je pod uticajem efekta koji je nedavno nazvan „polikriza“ – ovo predstavlja niz kriza koje su u poslednjih nekoliko godina zadesile svet, uključujući klimatske promene, pandemiju COVID-19, sukob u Ukrajini i druge geo-političke događaje koji su uzdrmali lance snabdevanja i učinili svaki pokušaj vođenja „uobičajenog poslovanja“ izuzetno izazovnim.

Polikriza je izazvala veću potrebu za fleksibilnošću i inovacijama u proizvodnji. U ovom blogu ćemo istaći četiri saveta za proizvođače koji će im pomoći da se snađu u trenutnim izazovima u lancu snabdevanja i razgovarati o tome koje korake moramo da preduzmemo i u koju tehnologiju da uložimo kako bi trenutne izazove pretvorili u prilike.

Izazovi u lancu snabdevanja

  • Kašnjenja u proizvodnji i isporuci:

Nedostatak sirovina i delova može izazvati kašnjenja u proizvodnji, isporuci i snabdevanju, što rezultira nepoštovanjem rokova i gubljenjem prihoda.

  • Problemi upravljanja zalihama:

Višak zaliha usled kašnjenja u isporuci može zauzeti skladišni prostor, dok nedostatak zaliha zbog kašnjenja u snabdevanju materijalom može dovesti do propuštenih poslovnih prilika.

  • Problemi prilikom kontrole kvaliteta:

Kada se suoče sa nestašicama, proizvođači mogu potražiti izvore van svojih redovnih snadbevača, otvarajući mogućnost za potencijalno loše, neispravne delove koji mogu uticati na kvalitet finalnog proizvoda.

  • Povećani troškovi:

Kašnjenja u proizvodnji i dostavi proizvoda mogu dovesti do većih troškova transporta i skladištenja.

  • Penali:

Kašnjenja u dostavi i propusti u narudžbinama mogu rezultirati finansijskim penalima i gubitkom poslovanja.

  • Nezadovoljstvo kupaca:

Proizvođači koji nisu u mogućnosti da isporuče proizvode na vreme zbog nestašica zaliha i blokada u lancu snabdevanja mogu izgubiti poslove sa svojim krajnjim kupcima što dovodi do gubitka prihoda, prekida odnosa i potencijalne dugoročne štete brendu.

 

Iz izazova u prilike

Ovo je nepredvidivo vreme za proizvođače, ali umesto čekanja da izazovi u lancu snabdevanja prođu, preduzeća mogu preduzeti korake da se prilagode. Ona koja to učine će pronaći nove prilike za rast i uspeh.

  • Povećati sledljivost i vidljivost

Potpuna, sveobuhvatna sledljivost proizvoda i lanaca snabdevanja može pomoći brendovima da identifikuju neefikasnost i uzroke prekomernih otpada i tako optimizuju svoje proizvodne procese i lakše upravljaju rizikom. Tokom perioda velike potražnje ili kada se suočite sa nedostatkom zaliha i kašnjenjima, ova povećana vidljivost može pomoći da se precizno predvidi vreme isporuke, kontrolišu zahtevi zaliha i upravlja očekivanjima kupaca.

Sledljivost proizvoda u lancu snabdevanja može biti olakšana upotrebom promenljivih podataka o proizvodu implementiranih u 2D kodove koji se mogu skenirati i dodati kao deo proizvodnog procesa bez potrebe da se menja ambalaža proizvoda. Uvođenje 2D kodova koji sadrže informacije o serijama i proizvodima može omogućiti protok više podataka kroz lanac snabdevanja, pružajući opcije za brendove i partnere da prate kretanje proizvoda.  

Osim snalaženja u trenutnim izazovima u lancu snabdevanja, apliciranje 2D kodova na pakovanje proizvoda može imati ogromne komercijalne koristi za brendove – u svemu, od angažovanja potrošača do smanjenja otpada i zaštite od falsifikata.

 

  • Istražite opcije za prilagođavanje proizvoda u kasnim fazama

 

Kada postoji deficit sirovina, fleksibilnost je ključna - prilagođavanje pakovanja proizvoda u kasnim fazama može pružiti fleksibilnost koja je potrebna kompanijama da odgovore na last-minute promene u proizvodnim serijama zbog nedostatka materijala.

Digitalne tehnologije viskokvalitetne štampe se razvijaju za upotrebu za proizvodne linije, omogućavajući proizvođačima da lakše prilagode pakovanja novonastalim okolnostima. Od prehrambene do farmaceutske industrije, apliciranje kodova na liniji ili blizu nje omogućava proizvođačima da prilagode etikete proizvoda u skladu sa dostupnošću materijala, bez oslanjanja na last-minute isporuke od dobavljača pakovanja.

Brendovi koji imaju kapacitet za prilagođavanje pakovanja proizvoda u kasnijim fazama imaju mogućnost da se lakše prilagode novim promenama u zakonodavstvu o obeležavanju. Prihvatanje novog tržišta i jezičkih varijacija, kao i kreiranje promotivnih pakovanja za kratkotrajne kampanje - bez viška otpada ili troškova.

 

 

  • Prihvatite pametnu tehnologiju i automatizaciju

Nedostatak materijala može izazvati značajne probleme na proizvodnim linijama, što zahteva last-minute promene u proizvodnim serijama i često se radi prekovremeno kako bi se ispunile obaveze kada pošiljke stignu. Proizvođači koji se bore sa nedostatkom radne snage mogu se naći u teškoj situaciji da odgovore na takve izazove i ostanu produktivni.

Pametna tehnologija i automatizacija mogu pomoći proizvođačima da prilagode proizvodne mogućnosti bez oslanjanja na dodatnu ljudsku radnu snagu kako bi zadovoljili potražnju. Proizvođači mogu koristiti procese Industrije 4.0 i automatizovati sisteme kako bi obavili rutinske zadatke i preusmerili ljudsku radnu snagu tamo gde je najpotrebnija i na taj način se osigurati da proizvodi neometano nastave prolazak kroz ceo proizvodni proces.

Kompanije koje danas investiraju u tehnologiju koja poboljšava performanse moći će bolje da se nose sa budućim izazovima - dugoročno gledano, automatizacija može smanjiti troškove poslovanja, eliminisati greške i poboljšati otpornost i produktivnost.

Složena priroda polikrize čini malo verovatnim da će se izazovi koji uzrokuju probleme ublažiti uskoro. To nije brzo rešenje, ali neke kompanije sa tradicionalnim globalnim lancima snabdevanja vide korist od investiranja u proizvodne pogone malih razmera ili tkz. „mikro fabrike“ na ključnim proizvodnim područjima.

Strateški postavljeni, visokotehnološki proizvodni pogoni mogu doprineti prevazilaženju trenutne krize tako što se nalaze bliže krajnjim korisnicima ili tržištima kojima služe. Prednost uključuje smanjenje troškova transporta i vremena isporuke, kao i opcije za stvaranje dodatnih lokalnih vrednosti na tržištu. Sve ovo može pomoći brendovima da se istaknu u odnosu na konkurenciju i to automatski dovodi do povećanja profita..

 

  • Udružite se za uspeh. Niste sami.

Lakše ćete prevazići izazove, ako postoji saradnja između svih članova. Proizvođači bi trebalo da sarađuju sa dobavljačima, maloprodajnim lancima, logističarima, krajnjim korisnicima i svim ostalim stakeholderima u lancu snabdevanja kako bi bolje razumeli trenutne izazove i razvili kreativna rešenja za univerzalne probleme.

Lanac snabdevanja u kojima postoji veći prag tolerancije i bolja saradnja može pomoći u izgradnji poverenja i pružiti prilike kompanijama da pokažu svoju posvećenost odgovornim poslovnim praksama i demonstriraju svoje sposobnosti rešavanja problema. 

Mi prepoznajemo značaj saradnje u razvoju novih sistema i rešenja za prevazilaženje trenutnih proizvodnih izazova. Posvećeni smo radu sa našim klijentima, partnerima u lancu snabdevanja i brendovima iz različitih industrija kako bismo postigli bolje rezultate.

Saznajte više o našem pristupu. Kontaktirajte nas već danas.

Izvor: Turning Supply Chain Challenges into Opportunities | Domino Printing UK (domino-printing.com)

Da li vam je potrebna cena ili konsultacija?

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti