04. nov 2021.

Trendovi u obeležavanju proizvoda i ambalaže

Prethodna 2020. godina je bila izazovna za sve biznise na globalnom nivou. Donela je mnoge promene, čak i onima koji su uvek spremni brzo da se prilagode novonastalim situacijama. Covid era je osvestila potrebu za prilagođavanjem i agilnošću. Ubrzala je procese digitalizacije i automatizacije, izmenila navike potrošača.

Promene na tržištu pakovanja proizvoda

Tržište obeležavanja proizvoda i ambalaže beleži porast u poslednjih godinu i po dana. Razlog je jednostavan, obeležavanje proizvoda je esencijalno u prehrambenim, kozmetičkim, farmaceutskim, industrijama pića itd. A upravo su ti proizvodi doživeli ekspanziju u svetu internet prodaje, kao direktna posledica rasta konzumerizma u lock-downu. 

Globalna predviđanja za tržište ambalaže su da će nastaviti da raste u narednih nekoliko godina, zajedno sa direktno povezanim aktivnostima. Jedno od njih je i obeležavanje ambalaže. Prema izveštaju The Future of Global Printing, potražnja za ambalažom će premašiti 1 trilion dolara do 2025. godine, dok će tržište obeležavanja ambalaže vredeti 45 milijardi dolara. Veliki deo ovog rasta je posledica širenja internet trgovine, koja ima direktan uticaj na to kako se svaki proizvod pakuje, obeležava i prodaje.

U istom izveštaju je istaknuto da će povećanje troškova obeležavanja i razvoj fleksibilnih paketa ubrzati razvoj tržišta obeležavanja za industriju ambalaže po jedinstvenoj godišnjoj stopi rasta od 7%.

S obzirom na to da je online prodaja rastuća tržišna niša, sistemi za štampanje etiketa i obeležavanje proizvoda koji olakšavaju logističke operacije u celom lancu snabdevanja su upravo oni koji će povećati operativnu efikasnost i napraviti razliku.

Preduzeća u ovom momentu teže (ili treba da teže) ka poboljšanju svoje efikasnosti i preciznosti. Način na koji to mogu učiniti jeste automatizacijom procesa i pravilnim obeležavanjem, koje je uključeno u sisteme sledljivosti za optimizaciju svih faza lanca - od proizvodnje do isporuke krajnjem potrošaču. I naravno, veoma je važno da obeležavanje bude kvalitetno i dugotrajno, kako bi se osiguralo da se ne izgube informacije potrebne za praćenje svakog proizvoda.

dostava paketa

Održivi razvoj i ekonomska efikasnost

Održivost u industrijskim procesima trend je koji pogađa sve sektore, ne samo u pogledu smanjenja emisije ugljen dioksida (smanjena potrošnja sirovina i energetskih resursa, smanjenje otpada, recikliranje ...), već i ekonomske efikasnosti. Pandemija je pogodila brojna preduzeća i njihova borba za opstanak podstakla je automatizaciju lanca snabdevanja, kako u sistemima kodiranja i obeležavanja, tako i u daljinskom upravljanju opremom.

U pogledu ambalaže, aluminijumske limenke su postale sve zastupljenije i sve više brendova (posebno u industriji pića) se okreće upravo njima.

Globalno tržište limenki aluminijuma dostiglo je vrednost od 45,51 milijardi američkih dolara u 2020. Predviđanja za period od 2020-2026. godine su da će ovo tržište nastaviti sa stabilnim i umerenim rastom.

Postoji nekoliko razloga – aluminijum se pokazao kao izuzetno održiv materijal jer može potpuno da se reciklira i to nebrojeno puta. Sa druge strane, limenka kao ambalaža štiti proizvod od spoljašnjih uticaja, čuvajući na taj način njegov kvalitet.

Trendovi u obeležavanju ambalaže

Kontinualni inkjet je tehnologija koja se najčešće bira za kodiranje aluminijumskih i čeličnih limenki - brza je, fleksibilna i efikasna, a i dalje je omiljeno rešenje među mnogim korisnicima.

Domino Ax-serija CIJ štampača pruža izuzetno kvalitetnu štampu koda visoke rezolucije i na veoma brzim linijama proizvodnje.

dostava paketa

U novije vreme, lasersko obeležavanje pojavilo se kao alternativa za CIJ, a predstavlja rešenje za kodiranje limenki obojenih aluminijuma koje je energetski efikasno i uklanja upotrebu rastvarača, mastila i drugih potrošnih materijala.

Domino F720i laser

Domino F720i fiber laser je dizajniran da isporuči jasne, čitljive i izržljive kodove na aluminijumskim limenkama a sa svojom IP65 ocenom posebno je pogodan teška proizvodna okruženja kao i zahteve za kodiranjem pri velikim brzinama, koje su česte u sektoru proizvodnje pića.

Ukoliko razmišljate o tome koji je najbolji način da osigurate čitljiv i jasan kod na svojim proizvodima i ambalažama, kontaktirajte nas. Elmed, kao eksluzivni distributer Domino opreme na prostoru Srbije i regiona, nudi jedinstvena rešenja u industriji kodiranja i obeležavanja proizvoda i ambalaža. Takođe, naš servisni centar vam je dostupan 24/7 kako bismo u najkraćem roku mogli da odgovorimo na sve vaše zahteve. 

Da li vam je potrebna cena ili konsultacija?

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti