29. maj 2023.

Borba protiv bacanja hrane u maloprodaji: oznake datuma, dinamičke cene i 2D kodovi

Na globalnom nivou proizvodimo dovoljno hrane da nahranimo 10 milijardi ljudi, ali i dalje ima gladnih. Oko 931 miliona tona proizvedene hrane se baca u otpad svake godine nakon proizvodnje i prerade od čega 569 miliona tona dolazi iz domaćinstava (61%), a 118 miliona tona (13%)  dolazi iz maloprodaje.

Smanjenje bacanja hrane je ključno za održivi razvoj u borbi protiv klimatskih promena. Ciljevi održivog razvoja UN-a uključuju cilj da se rasipanje hrane prepolovi do 2030. godine – ali postizanje ovog cilja zahtevaće značajna ulaganja na svim nivoima sistema vrednosti.

U ovom blogu prodiskutovaćemo o ulozi koju bi 2D kodovi mogli da imaju u smanjenju bacanja hrane na nivou potrošača i maloprodaje pružanjem više informacija o lokaciji i starosti prehrambenih proizvoda.

Kako optimizovati upravljanje zalihama uz pomoć 2D kodova?

Jedinstveni serijski 2D kodovi mogu biti kodirani na proizvode i da sadrže informacije kako bi povezali fizičke proizvode sa njihovim lancima snabdevanja, omogućavajući brendovima da prikupljaju i dele podatke, prate proizvode i upravljaju povlačenjima proizvoda sa tržišta.

Dok druge tehnologije povezivanja, uključujući RFID tagove, mogu ponuditi skoro iste prednosti, 2D kodovi su jedno od najpraktičnijih rešenja dostupnih danas. Kreiranje i štampanje 2D kodova je jeftino i lako, a tehnologija potrebna za skeniranje i pristup podacima je lako dostupna.

U maloprodaji, uključujući podatke o isteku roka proizvoda  sa 2D kodovima se još može obezbediti rešenje za poboljšanje upravljanja zalihama, omogućavajući trgovcima da prate količinu zaliha u prodavnici i skladištu i da uklone artikle sa polica kojima je istekao rok trajanja.

Upravljanje zalihama može biti zamorno i dugotrajno, ali uz pomoć 2D kodova može se obaviti brže i efikasnije. Takođe omogućava preduzećima da dinamično prilagođavaju cenu određenih serija proizvoda – detaljnije istraženo u odeljcima ispod.

Šta je dinamičko određivanje cena?

Dinamičke cene su cenovna strategija dizajnirana da odgovori na promene na tržištu - takodje poznato i kao algoritamske cene - one podrazumevaju upotrebu algoritama za proračun cene za proizvod ili uslugu.

Dinamičko određivanje cena se često koristi u e-trgovini, pri čemu kompanije snižavaju cene kada je potražnja niska i podižu cene kada je potražnja visoka. Takođe se može koristiti da se potrošači navedu da kupe proizvode ili usluge koje su pogledali, ali nisu kupili, tada stavljaju popust na cenu da bi se podstakla prodaja.

U prodavnicama u kojima se 2D kodovi koriste za upravljanje zalihama i na prodajnom mestu (POS), dinamički sistemi određivanja cena mogu da se koriste da podstaknu potrošače da kupuju proizvode kojima se bliži datum isteka. Dok će standardni, linearni bar-kod dozvoliti samo POS sistemu da preuzme univerzalni kod proizvoda (UPC), 2D kod može da se poveže sa mnogo detaljnijim informacijama o proizvodu, omogućavajući prodavcima da prilagode cene za određene serije proizvoda.

Uključivanje podataka na serijskom nivou unutar POS kodova koji se mogu skenirati omogućava prodavcima da ažuriraju cene za određene serije kako bi podstakli kupovinu. To je dobitna situacija iz perspektive održivosti i profitabilnosti – prodavci smanjuju bacanje hrane tako što prodaju proizvode umesto da ih bacaju, dok istovremeno povećavaju profitne marže.

Poslednjih godina, nekoliko preprodavaca – kao što su Woolworths u Australiji i Meny u Norveškoj i Danskoj ​– isprobalo je dinamičke modele cena putem 2D kodova koji sadrže datume na proizvodima sopstvenog brenda. Pojavili su se i provajderi trećih strana koji nude dinamičku infrastrukturu cena, uključujući etikete na policama i POS sisteme – primeri uključuju Wasteless. Ovaj izraelski start-up koristi datume isteka i podatke o zalihama za izračunavanje optimalne cene proizvoda u realnom vremenu, sa podacima o proizvodu ugrađenim u 2D kod.

Koji su benefiti za potrošače?

Uključivanje dodatnih informacija u 2D kodove takođe može biti od koristi krajnjem potrošaču. Sa dinamičkim modelima cena, poput onih opisanih gore, potrošači mogu imati koristi od konkurentnijih cena i uživati u popustima na artikle sa skraćenim rokom trajanja.

Pored toga, istraživanja sugerišu da potrošači postaju sve otvoreniji za ideju skeniranja 2D kodova za pristup informacijama o proizvodu. Nedavna studija sa američkog Univerziteta Kornel bavila se zamenom ispisa datuma na mleku QR kodovima koji se mogu skenirati i koji bi obezbedili rok do datuma kada se skeniraju pametnim telefonom. Tokom dvomesečne studije, preko 60% kupaca je kupilo mleko sa QR kodom, a ne sa tradicionalnim ipisom roka trajanja.

Obeležavanje proizvoda 2D kodovima takođe otvara mogućnosti za dalje aplikacije interneta stvari (IoT) i integraciju u sisteme pametnih kuća. Pametni frižideri i lični asistenti opremljeni tehnologijom za preuzimanje informacija o proizvodima iz 2D koda koji se može skenirati – ili iz podataka o kupovini dobijenih direktno od preprodavca – mogli bi da koriste podatke za vođenje inventara domaćinstva, planova obroka i saveta za smanjenje otpada.

Gore navedeno može zvučati futuristički, ali inovativne tehničke kompanije već objavljuju sisteme pametnih kuća kako bi pomogli potrošačima u borbi protiv bacanja hrane. Samsung je 2019. godine lansirao Famili Hub, pametni frižider sa ugrađenom unutrašnjom kamerom dizajniranom da pokupi najbolje pre datuma iz svežih proizvoda i savetuje kada se hrana bliži isteku roka.

Pogled u budućnost

Ne možete pobeći od prednosti i relevantnosti 2D kodova – u svemu, od proizvodnje, logistike i sledljivosti, upravljanja maloprodajnim zalihama do svesti potrošača. Ako tek treba da razmišljate o ulozi koju bi 2D kodovi mogli da imaju u vašem poslovanju, vreme je da počnete – vaši konkurenti se verovatno već kreću u ovom pravcu.

U Elmedu, posvećeni smo pomaganju brendova da se pripreme za budućnost u kojoj svi proizvodi i ambalaža dolaze opremljeni 2D kodom. Saznajte više i razgovarajte sa našim stručnjakom o pravom rešenju za vaše specifične zahteve.

*Izvor:Tekst preuzet i preveden sa zvaničnog Domino portala How to reduce food waste in retail with 2D codes | Domino Printing UK (domino-printing.com)

Da li vam je potrebna cena ili konsultacija?

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti