23. feb 2024.

Koji je značaj 1D i 2D kodova u označavanju proizvoda?

Upotreba 1D kodova je opšte poznata i široko rasprostranjenja. Možda vam nije poznata činjenica, ali bar kodovi se skeniraju više od 6 milijardi puta dnevno.

Sredinom 2019. godine počeo je da se primenjuje Zakon o trgovini čiji se jedan od članova odnosi na obavezu da roba bude označena mašinski čitljivom oznakom, 1D kodom ili 2D kodom.

Danas, kako raste potražnja za više informacija o proizvodima na pakovanju, sve više brendova koristi 2D formate da bi ispunili šire poslovne ciljeve.

U našem blog tekstu možete saznati koji su to koraci koje bi trebalo da ispratite kada prvi put uvodite 1D ili 2D kodove u vašu proizvodnju kao i kako da napravite izbor adekvatnog štampača spram vaših potreba.

Šta je 1D kod?

1D kod je jedinstvena mašinski čitljiva oznaka koja pomaže za međunarodnu standardizaciju svakog vašeg proizvoda. Njima se označavaju proizvodi namenjeni maloprodaji, roba široke potrošnje, lekovi, medicinska sredstva, zbirna i transportna pakovanja, delovi, sklopovi, oprema, usluge, pacijenti, lokacije i dr.

1D kod je način označavanja proizvoda nizom crnih linija koje je lako prepoznati i pročitati specizijalizovanim uređajima, a namenjen je uglavnom proizvođačima i uvoznicima robe. Brojevi predstavljeni u obliku 1D koda omogućavaju automatsko očitavanje podataka na svakom mestu ulaza ili izlaza jedinice.

Stoga ga ne možete izraditi sami, već je potrebno da postanete član GS1 Srbija koji će vam dodeliti pozicije sa sadržajem koji je definisan i nepromenljiv i pozicije u koje se kroz program za izradu kodova unose promenljivi podaci po određenim pravilima. Na taj način dobija se set informacija o proizvodu, koji se može mašinski očitati.

Šta su 2D kodovi?

Zbog sve strožijih regulativa javlja se potreba da kodovi na proizvodima sadrže sve veći broj informacija. Pa tako proizvođači se sve češće okreću upotrebi 2D kodova, među kojima su u najrasprostranjenijoj upotrebi QR kodovi, DataMatrix kodovi i sl.

Kodovi ovog tipa funkcionišu na principu matrice crnih kvadratića koje formiraju sliku sličnu crno belom mozaiku. Osim brojeva, koje najčešće sadrže 1D kodovi, 2D kod sadrži mnogo više informacija (npr. podatke o artiklu, sastav, naziv proizvođača, prodavca, telefonske kontakte, web adrese i sl.). 2D kod vas može uputiti na telefonske kontakte, lokaciju na google mapi ili na web sajt proizvođača. 

 

Da li koristiti 1D kod ili 2D kod za svoj proizvod?

U nekim slučajevima je tip koda propisan standardom, po veličini, množiteljima, veličinom modula, tipovima i sl.  Zato je bitno da se dobro informišete o regulativama pre izbora tipa vašeg koda.

 

Poslednji korak, štampa 1D i 2D kodova

U zavisnosti od kapaciteta vaše proizvodnje možete se odlučiti za direktnu štampu na proizvodu ili štampu etiketa koje na sebi sadrže 1D ili 2D kodove.

Domino Termal transfer štampači (TTO) V-serije mogu štampati promenljive podatke, bar kodove, logotipe u kvalitetu štampe od 300 dpi na fleksibilnoj foliji za pakovanje i etikete za široki spektar proizvodnih i aplikacija za pakovanje koje se koriste u prehrambenom, farmaceutskom i industrijskom sektoru.

Tehnologija termalne štampe omogućava veliku fleksibilnost i prilikom štampe etiketa. Visok stepen pouzdanosti pri velikim brzinama štampe, uz nisku cenu održavanja, čini štampu etiketa izuzetno jednostavnom. Pored velike fleksibilnosti, štampači etiketa omogućavaju i značajne uštede u odnosu na tradicionalne načine štampe.

Najbolji izbor iz ovog domena su štampači:

U zavisnosti od tipa štampača koji koristite za štampu etiketa možete generisati 1D i 2D kodove putem različitih softvera kao što su BarTender, Label Matrix, NiceLabel Designer i drugi.   

 Zaključak

Da sumiramo, mnogo je faktora koji će uticati na izbor da li ćete koristiti 1D ili 2D kod. Svaki od ovih kodova ima svojih prednosti i mana, ali kada je u pitanju štampa kodova, bilo da ste mali proizvođač ili veliki gigant, u Elmedu nudimo ceo asortiman svetski afirmisanih brendova koji mogu pomoći da unapredite vaše proizvodno okruženje.

 Nemate brige. Vaše je samo da nas kontaktirate i naša ekspertiza je tu da vam pomogne da napravite najbolji mogući izbor štampača za vaš 1D ili 2D kod.

Da li vam je potrebna cena ili konsultacija?

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti