23. jul 2023.

Smanjenje otpada pri apliciranju kodova na fleksibilnim podlogama i folijama – Termalni inkjet naspram Termal Transfera

Termal transfer štampa (TTO) je odavno uspostavljena kao standardna tehnologija za štampanje podataka u realnom vremenu i promenljivih podataka, mašinski čitljivih kodova i poruka na fleksibilnim folijama i etiketama za pakovanje.

Međutim, sada postoji eko alternativa za mnoge aplikacije – što bi moglo biti od koristi proizvođačima koji žele da daju prioritet održivim metodama proizvodnje, smanje otpad i optimizuju svoje ukupne troškove poslovanja.

U ovom blogu istražujemo neke od prednosti koje najnovija generacija termalnih inkjet (TIJ) tehnologije i štampača može da ponudi za aplikacije na pakovanjima.

Kako funcioniše Termal Transfer tehnologija?

Termal Transfer štampa je metoda kodiranja koja koristi toplotu za prenošenje mastila sa ribona na fleksibilnu podlogu, koristi se na ambalaži za prehrambenu industriju, industriju kućnih proizvoda i u farmaceutskoj industriji. Kao tehnika, dizajnirana je da radi posebno na fleksibilnim podlogama i široko se koristi za kodiranje promenljivih informacija kao što su datumi i serijski brojevi. Kao finalni proizvod dobija se kod visoke rezolucije koji se lako čita i koji ne narušava estetiku dizajna pakovanja.

Kako funcioniše Termal inkjet tehnologija?

Termal inkjet (TIJ) je tehnologija beskontaktnog štampanja mastilom pomoću toplote i površinskog napona. Opštija primena za TTO, TIJ tehnologija nudi fleksibilnost štampe tačnih kodova na različitim vrstama materijala za pakovanje. Ovo uključuje porozne podloge, kao i neporozne materijale kao što su plastika, filmovi, folije i drugi materijali.

Otkako je predstavljena ranih 1980-ih, TIJ tehnologija je evoluirala sa poboljšanjima u rezoluciji koda i brzini štampe. Dok su rani TIJ modeli bili u stanju da štampaju kodove ispod 100x100 DPI (tačaka po inču) i štampaju brzinom od oko 30m/min, danas neki modeli mogu da proizvedu čitljivost koda klase A (ISO 15415) sa maksimalnim brzinama od 300m/ minuta, u zavisnosti od podloge.

Promena okolnosti

Danas su proizvođači hrane pod velikim pritiskom različitih izazova u lancu snabdevanja, rastućih troškova energije i nedostatka radne snage – u kombinaciji sa sve većim pritiskom vlade, društva i potrošača da smanje otpad i poboljšaju održivost. Kao rezultat toga, mnogi traže načine za poboljšanje produktivnosti, smanjenje otpada i smanje ukupne troškove proizvodnje. Za mnoge, TIJ može biti održiva alternativa tehnologiji TTO štampe, obezbeđujući ekvivalentan ili sličan kvalitet koda sa smanjenim troškovima i gubicima u poređenju sa tradicionalnom TTO tehnologijom.

Primeri kodova TIJ štampe na fleksibilnoj ambalaži i foliji:

Primeri kodova TIJ štampe na fleksibilnoj ambalaži i foliji

TIJ je održivo rešenje za apliciranje kodova 1, 2 i 4 linije na fleksibilnim podlogoma za pakovanje. Takođe može biti pogodan za štampanje 3 linije i 2D kodova prilikom određenih aplikacija.

Hajde da ispitamo neke od ključnih prednosti TIJ-a za fleksibilno pakovanje.

Smanjenje otpada

Domino ribon

Jedna od glavnih prednosti koje TIJ nudi proizvođačima u odnosu na TTO je smanjenje otpada. To su uspeli prelaskom sa ribona na kertridže. Proizvodna linija TTO koja proizvodi 150 kg otpadnog ribona godišnje, sa prelaskom na TIJ, mogla bi da padne na samo 4 kg kertridža, što predstavlja uštedu od 97% manje otpada.

Smanjenje troškova

Domino AX

Naš partner Domino je izračunao da TIJ nudi 50% uštedu ukupnih troškova proizvodnje na aplikacijama teksta u jedan i dva reda u odnosu na TTO. Prostor za skladištenje se takođe povećava zamenom glomaznih ribona malim kertridžima za štampanje, što može da omogući smanjenje ili preraspodelu prostora na kojoj su se nalazili riboni. Uštede troškova mogu se preraspodeliti u dodatne fabričke procese, kako bi se poboljšala operativna efikasnost ili produktivnost.

Smanjenje napora

TIJ zahteva u proseku 25% manje zamene potrošnog materijala nego TTO. Kertridži sa mastilom se takođe znatno brže i lakše menjaju od ribona – a sa Domino tehnologijom automatske zamene, koja omogućava paralelno štampanje sa dva odvojena kertridža, nema potrebe da zaustavljate štampanje prilikom promene mastila.

U poređenju sa TTO aplikacijama, TIJ proizvodne linije zahtevaju manje održavanja i smanjeno je vreme zastoja što dovodi do poboljšane produktivnosti tima. Ne samo da je vreme potrebno za zamenu potrošnog materijala značajno smanjeno, već nema neplaniranih zastoja usled kidanja ribona i popravki, ili zamene TTO ​​glave štampača. Naša analiza TTO kalkulatora vremena utrošenog na zamenu ribona, zamenu pokidanog ribona i zamenu glave štampača pokazuje da TIJ može da smanji zastoj za 75%.

Vreme je za ulaganje

Bilo bi razumljivo da neki proizvođači imaju rezerve u pogledu promene tehnologije štampanja; međutim, za one koji su zainteresovani za proces instalacije, Domino TIJ štampači se mogu instalirati koristeći iste nosače kao i postojeća TTO rešenja, čineći vreme instalacije i implementacije minimalnim. Pored toga, procenjujemo da bi tipičnom proizvođaču moglo biti potrebno manje od godinu dana da vidi povraćaj svojih početnih ulaganja, uz dodatne prednosti poboljšane operativne efikasnosti i produktivnosti.

Zaključak

Za neke fleksibilne filmske aplikacije, kao što je štampanje 1D kodova, TTO će ostati najpogodnija tehnologija; njegov specifični dizajn će, u tim slučajevima, nadmašiti prednosti TIJ štampača.

Međutim, s obzirom na sve što najnovija generacija TIJ štampača može da ponudi, sposobnost da se poboljša proizvodnja, u kombinaciji sa fokusom na održivost u proizvodnji robe široke potrošnje koja će se samo povećati, sada je možda vreme da počnete da razmišljate o prelasku sa TTO na TIJ.

Kontaktirajte nas da biste saznali kako možete da uštedite na bacanju otpada, vremenu i novcu pomoću Domino TIJ štampača.

*Izvor:Tekst preuzet i preveden sa zvaničnog Domino portala Thermal Inkjet vs Thermal Transfer Overprinting | Domino Printing UK (domino-printing.com) 

Da li vam je potrebna cena ili konsultacija?

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti