18. apr 2022.

Direktno obeležavanje delova termal ink jet tehnologijom štampe

 

Šta je direktno obeležavanje delova i gde se najčešće koristi?

Potreba za obeležavanjem delova postoji u mnogim industrijama uključujući vazduhoplovnu, automobilsku, industriju građevinskih materijala, električnih komponenata i ekstruzionih aplikacija.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se delovi obeležavaju tokom proizvodnog procesa. Da nabrojimo neke: radi razlikovanja i identifikacije delova koji su slični, podrška prilikom montaže, ukazivanje na proveru kvaliteta ili drugog procesa koji je uspešno prošao, ili pak radi praćenja određenog dela nazad do proizvodne linije.

termal ink jet štampa belo mastilo

Koje tehnologije se koriste kod obeležavanja delova?

Većina delova napravljena je od metala ili plastike a mnogi od njih su crne boje. Kodovi, uključujući simbole, logotipe, data matrix kodove kao i tekst apliciraju se direktno na površinu tog dela uz pomoć tehnologije koja garantuje da će oznaka (simbol, logo ili tekst) biti jasno vidljivi i čitljivi, kao i da će ostati na tom delu onoliko dugo koliko je potrebno.

Stoga, za ove aplikacije potrebna nam je tehnologija obeležavanja kojom možemo postići dobar kontrast i čist, jasan i trajan kod na tamnoj površini.

Za ovu vrstu aplikacije najčešće se koriste kontinualni ink jet kao i obeležavanje fiber laserom. Obe tehnologije daju mogućnost da se postigne odličan kontrastni kod na ovakvoj vrsti materijala. Kontinualni ink jet štampači nude fleksibilno rešenje kada je rastojanje od štampača do komponente promenljivo. Ako kodovi moraju biti trajni ili su potrebni mali mašinski čitljivi kodovi u višoj rezoluciji, koriste se laseri.

Domino Gx-serija termal ink jet štampača – alternativa u industriji

Sa nedavnim razvojem mastila, termal inkjet štampači predstavljaju sjajno rešenje za direktno obeležavanje delova. TIJ štampači Domino Gx-serije omogućavaju odličan kvalitet i jasnoću koda, kao i odličnu lakoću korišćenja. Kertridži su napravljeni po sistemu „plug&play“ dajući na taj način fleksibilnost pri zameni mastila u zavisnosti od potreba proizvodnje. Ovakva vrsta fleksibilnosti jedinstvena je za TIJ i predstavlja ključ za proizvodne pogone u kojima se velik asortiman proizvoda pravi na istoj liniji.

Istorijski gledano, TIJ mastila su se proizvodila u tradicionalnim bojama – crna, plava, crvena itd., što znači da aplikacije koje kodiraju na tamnim podlogama nisu bile zadovoljene. To se promenilo lansiranjem Domino belih (VT101) i žutih (YL101) mastila. Ovi nedavni razvoji mastila su omogućili korišćenje visokokvalitetnih pigmentiranih mastila sa ovom tehnologijom zasnovanom na kertridžima koja je jednostavna za upotrebu.

uzorak sa belim mastilom

Šta je važno kada se štampa na delovima i na koji način TIJ ispunjava uslove?

  1. Boja: da bi se postigao dovoljan kontrast sa tehnologijom štampe, potrebno je neprozirno belo ili žuto mastilo na najobojenijim, tamnijim materijalima. Nova Domino bela i žuto pigmentisana TIJ mastila obezbeđuju visok kontrast kodova na tamnim i crnim podlogama.
  2. Veličina: da bi stali na male komponente kodovi takođe moraju biti mali. Da bi štampao veoma mali ali dobro čitljiv kod, štampač mora da bude u stanju da štampa u visokoj rezoluciji. TIJ je odličan u pružanju serijalizovanog kodiranja visoke rezolucije, uključujući mašinski čitljive kodove (npr. Data Matrix i QR kodove), logotipe i tekst.
  3. Adhezija: često korišćeni materijali se kreću od ABS-a do PET-a i aluminijuma; da se ne bi usporio proizvodni proces, štampa treba da dobro prijanja uz materijal, da se brzo suši i da se ne briše lako. Domino bela i žuta TIJ mastila imaju odličnu adheziju na ovom nizu podloga, uključujući poliamide, ABS, PET i aluminijum između ostalih.

uzorak termal ink jet štampe sa belim mastilom

Ukoliko ste u potrazi za informacijama u vezi sa obeležavanjem delova ili vam je potreban bilo kakav savet, ne ustručavajte se da nas kontaktirate

*Izvor: tekst preuzet i preveden sa sledećeg linka https://www.domino-printing.com/en-gb/blog/2022/direct-part-marking-with-thermal-inkjet

Da li vam je potrebna cena ili konsultacija?

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti