28. jan 2022.

Najbolje tehnologije za kodiranje na kartonima

Prehrambena i farmaceutska industrija se u velikoj meri oslanjaju na upotrebu kartona. Vaša sposobnost da primenite jasne, dugotrajne kodove pri promenljivim – i često velikim – brzinama je ključna za operativni uspeh. Dakle, koje tehnologije su najbolje za primenu kodova na kartonima, i kako se te tehnologije nose sa jedinstvenim izazovima prehrambenog i farmaceutskog sektora?

Kartonske kutije: nošenje tereta

Dan za danom, kartonske kutije su svuda oko nas. U njima se čuvaju medikamenti koji nas održavaju u životu. Kao i kolači iz poslastičarnice koji usrećuju naše nepce.

Ipak, ovo su sektori koji su visoko regulisani. Oni takođe imaju neverovatno visoke rezultate. To znači da vaša sposobnost da aplicirate kodove – sve od datuma „najbolje upotrebiti do“ i barkodova do Data Matrix kodova i serijskih brojeva – mora biti konzistentna, sigurna, u koraku sa brendom kako biste ispratili brzinu proizvodnje i bili u skladu sa propisima.

A to nije lako.

Izazovi kod apliciranja kodova na kartone

Za početak, postoji rizik od grešaka u kodiranju. Bez preterivanja možemo reći da, ukoliko farmaceutski proizvod sa greškom završi u pogrešnim rukama, to potencijalno predstavlja pitanje života i smrti. Zbog ovakvih situacija greške u kodiranju mogu izazvati značajne kazne za proizvođače.

I u prehrambenoj industriji postoji ista opasnost ukoliko dođe do grešaka u kodiranju. A da ne pominjemo i potencijalni rizik od gubitka ugovora sa značajnim i velikim kupcima. Kodiranje na kartonskim kutijama  je oblast u kojoj nova tehnologija poput automatske inspekcije štampe može pomoći pri produkciji i poboljšati kvalitet koda.

U oba sektora, bez čitljivih kodova (ili mašinski čitljivih u određenim aplikacijama) teško je postići usaglašenost sa zakonima i osigurati bezbednost kupaca. Sledljivost je kritična u farmaceutskom sektoru. A onda postoji i potreba za izdržljivošću koda. Uzmite, na primer, datume upotrebe. Od ključne je važnosti da budu čitljivi tokom - i dalje - životnog veka proizvoda. U suprotnom su beskorisni.

Zvuči zahtevno? Sad uzmite u obzir da se ovi kodovi moraju primeniti u delićima sekunde na svaku kutiju. A ponekad će svaka kutija nositi kod na nivou stavke koji je jedinstven samo za tu kutiju.

Rešavanje izazova kodiranja kartona

Farmaceutske kutije dolaze u svim oblicima i veličinama. Broj proizvedenih kutija na godišnjem nivou meri se u milijardama. Što se tiče prehrambenog sektora, kutije se koriste za sve od konditorskih proizvoda do pica, pilećih medaljona do vafla, od sendviča do voćnih sokova.

Ipak, uprkos raznolikosti u vrsti kartona koje se koriste u prehrambenom i farmaceutskom sektoru, postoje rešenja za zajedničke izazove u kodiranju koja su primenljiva na obe industrije i na različite kartone koje koriste.

Kontinualna ink jet štampa

Bez preterivanja: Domino Ax-serija je donela revoluciju u kontinualnoj ink jet štampi. Neverovatno je brza i veoma fleksibilna, sa vrhunskom preciznošću kapljica koja olakšava primenu visokokvalitetnog teksta, grafike i QR kodova na većinu najčešće korišćenih kartonskih materijala – sa automatsikim podešavanjem viskoziteta mastila za neverovatan kvalitet štampe, čak i pri velikim proizvodnim brzinama.

Ax-serija koristi brzo sušeća i veoma izdržljiva mastila na bazi alkohola, što smanjuje upotrebu rastvarača na mestu proizvodnje za ekološki prihvatljivije operacije. Jednostavan za podešavanje i kontrolu, štampač je lagan, ima visok OEE (overall equipment effectiveness odnosno ukupnu efikasnost opreme) i radi duže bez zastoja, što znači kraće vreme zastoja u radu.

>> Ovde možete pogledati naše proizvode za kontinualni ink jet

obeležavanje kutija Ax serija

Uz našu podršku, maksimalno povećajte vreme rada!

Ax-serija je dizajnirana za rad bez servisa i dolazi sa Domino Cloud-om, uslugom daljinske dijagnostike koja proaktivno nadgleda vašu tehnologiju kako bi osigurala maksimalno radno vreme na vašim proizvodnim linijama – pomažući vašim mašinama da rade brže, duže, bez zastoja. Svi proizvodi imaju mogućnost produžene garancije, kurseve obuke od potpuno kvalifikovanih Elmed inženjera i stalnu mrežu servis tehničara koji su na raspolaganju za obavljanje poseta na terenu.

Termalna ink jet štampa

Naš asortiman termalnih inkjet (TIJ) štampača nudi alternativno rešenje za rešavanje izazova kodiranja na kartonima. Naša Gx-serija je raznovrsna, laka za integraciju i rukovanje, uz jednostavnu zamenu kertridža sa mastilom. Činjenica da TIJ štampači imaju opciju od više glava za štampanje, znači da možete odštampati mnogo linija koda brzinom do 300m/min – sa vremenom sušenja kraćim od pola sekunde. Bilo da je u pitanju TrueType, alfanumerički tekst, serijski kodovi, bar kodovi ili 2D Data Matrix kodovi, naš TIJ asortiman obezbeđuje kodove visokog kontrasta, otporne na ogrebotine sa životnim vekom koji premašuje dvogodišnji industrijski standard.

>> Pogledajte naš asortiman za termalno ink jet kodiranje

Gx-serija-obeležavanje kartonskih kutija

 

Lasersko kodiranje

Obećavajući brzinu, čitljivost i izdržljivost, lasersko kodiranje je uobičajeni favorit u farmaceutskom sektoru. Pored toga, naš asortiman lasera ​​takođe donosi niže dugoročne troškove rada i rad koji je ekološki prihvatljiv. Bez mastila ili rastvarača i automatskog temperaturnog hlađenja, ima potencijal da učini vaše operacije ekološki prihvatljivijim. Naš opseg lasera ​​takođe može da isporuči kodiranje čitljivo za čoveka kao i 2D Data Matrix kodiranje pri velikim brzinama.

>> Ovde pogledajte proizvode za lasersko obeležavanje

lasaersko kodiranje na kartonskim kutijama

QuickDesign olakšava dizajniranje etiketa

QuickDesign olakšava preuzimanje kontrole nad vašim operacijama kreiranja etiketa – bilo da ste na proizvodnoj liniji ili u kancelariji – kako bi se drastično smanjio rizik od grešaka u kodiranju. Ostanite u potpunosti usklađeni i u potpunoj kontroli nad slanjem poruka o paketu, od proizvoda do palete, direktno iz fabrike uz automatizovane operacije kodiranja. Možete upravljati svojim podacima sa jednostavnog interfejsa touchscreen  računara i kreirati tačne nalepnice iz ugrađene tabele proizvoda.

Kodiranje na kartonima: zašto možete imati poverenja u Domino proizvode i Elmed

Domino tehnologije koriste neki od najvećih svetskih proizvođača da obezbede brze i precizne operacije kodiranja. U Srbiji, Elmed je ekskluzivni zastupnik Domino opreme za obeležavanja proizvoda a referentna lista,
gde su instalirani i sa uspehom rade naši proizvodi, garant da smo pouzdan partner vašoj proizvodnji.

Ako želite da vidite naše proizvode u akciji ili da saznate kako bismo vam mogli pomoći, kontaktirajte nas.

 

 

*Izvor: Best Technologies for Coding Onto Cartons (domino-printing.com)

Da li vam je potrebna cena ili konsultacija?

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti