24. mar 2023.

Sve što treba da znate o laserskoj tehnologiji štampe

U ovom blogu, pružićemo vam stručni pregled laserskih tehnologija i pomoći da izaberete pravo rešenje za vaše potrebe kodiranja i obeležavanja.

Proces kodiranja i obeležavanja podrazumeva primenu teksta, slika, simbola ili drugih oblika na proizvodu ili pakovanju, kako bi se zadovoljili zahtevi globalnih proizvođača u pogledu usklađenosti, sledljivosti, produktivnosti i brendiranja. Postoji niz tehnologija koje se obično koriste za primenu varijabilnih i podataka za autentifikaciju, bar kodova, promotivnih kodova i jedinstvenih kodova za sledljivost, između ostalog, na proizvode i pakovanje.

Različite vrste tehnologija, uključujući kontinuirani inkjet (CIJ), termalni inkjet (TIJ), termal transfer overprint (TTO), nude različite prednosti za različite potrebe kodiranja i markiranja kod proizvođača, pa se postavlja pitanje, gde se tu uklapa lasersko obeležavanje?

Za razliku od metoda štampanja na bazi mastila ili ribon trake, laserska tehnologija koristi svetlosnu energiju za obeležavanje proizvoda; korišćenjem laserskog zraka vođenog ogledalom, svetlosna energija se usmerava na materijal, menjajući površinu podloge da bi se stvorio neizbrisiv trag. Lasersko štampanje je beskontaktna opcija, idealna za trajno, visokokvalitetno kodiranje.

Lasersko kodiranje nudi nekoliko prednosti

  • Njegova trajna priroda znači da ne postoji rizik da se kod izbriše ili izbledi tokom vremena;
  • Podržava ciljeve održivosti proizvođača – nema potrebe za potrošnim materijalom (kao što su trake ili mastila) i za proces nije potrebno korišćenje hemikalija;
  • Laseri obično zahtevaju minimalno održavanje, povećavajući efikasnost proizvodne linije i vreme neprekidnog rada;
  • Nudi odličan kvalitet oznaka, sa visokom rezolucijom brojnih linija teksta, grafike i mašinski čitljivih kodova u mnogim orijentacijama i fontovima;
  • To je veoma svestrano rešenje, podjednako pogodno za statičko kodiranje, kao i za obeležavanje u pokretu (pri sporim i brzim brzinama proizvodne linije).

Kako rade različite vrste lasera

Na tržištu postoji mnogo vrsta laserskih tehnologija. Tri glavna tipa su CO2, UV i fiber laseri. Svaki tip lasera ​​je jedinstven i pogodan za različite materijale i zadatke. Hajde da pogledamo glavne karakteristike i aplikacije za svaku lasersku tehnologiju. Ako želite da saznate koji laser najbolje odgovara vašoj specifičnoj primeni, kontaktirajte nas office@elmedint.com

1. Co2 laser

CO2 laser je vrsta gasnog lasera. Električna energija se koristi za paljenje molekula gasa, stvarajući svetlost. Krajevi cevi su ogledala; jedan potpuno reflektuje, a drugi propušta malo svetlosti.

Svetlost koju proizvode CO2 laseri je nevidljiva, pada u srednjem infracrvenom opsegu na oko 10 µm od svetlosnog spektra.

CO2 laseri dolaze u različitim klasama snage i različitih talasnih dužina. Ovo ih čini veoma raznovrsnim za apsorpciju sa širokim spektrom supstrata i idealnim za staklo, papir i prozirno PET kodiranje.

Domino CO2 laserski koderi dostupni su sa visokim IP65 (zaštita od prašine i vode), što znači da dobro rade u teškim okruženjima kao što su proizvodnja mleka i pića. Daju odlične performanse tokom štampanja na brzim linijama za proizvode i pakovanje za mašinski čitljive kao i one koje čita sam čovek. Oni su idealno rešenje za lasersko štampanje za mlečne proizvode, medicinske proizvode, pića, hranu, farmaciju, zdravlje i lepotu, kao i kodiranje i obeležavanje duvana.

2. Fiber laser

Fiber laseri koriste kabl sa optičkim vlaknima koji sadrži specijalne atomime za generisanje i vođenje svetlosti. Dobijeni laserski snop je precizniji od CO2 laserskog snopa jer ima manju divergenciju i manju veličinu tačke – što ga čini idealnim za male, oštre, savršeno čitljive kodove. Karakteristike grede se takođe mogu prilagoditi različitim materijalima i primenama. Fiber laseri imaju bolju konverziju energije u poređenju sa CO2 laserima, nisko održavanje i niske operativne troškove. Takođe proizvode manje isparenja u poređenju sa CO2 laserom (više o tome kasnije!).

Zbog svoje talasne dužine (1,064 nm) i velike impulsne snage, laseri sa vlaknima F-serije su veoma pogodni za graviranje metala i generisanje promena boje u plastičnim materijalima. To je idealna tehnologija za kodiranje konzervi pića i hrane, industrijskih, medicinskih uređaja, kozmetike i elektronike.

3. UV laser

Isto kao i fiber laseri, UV (ultraljubičasti) laseri su laseri u čvrstom stanju, ali koriste posebne kristale za generisanje laserskog zračenja na kratkoj talasnoj dužini od 355 nm. Ovo rezultira najvišom rezolucijom od sva tri tipa laserskih štampača. UV laseri ispaljuju fotone visoke energije koji mogu da razbiju hemijske veze u supstratu, što uzrokuje da se podvrgne netermalnim promenama u procesu – što znači da nema toplotnog oštećenja ili kompromitovanih karakteristika barijere na unutrašnjim slojevima laminiranih fleksibilnih filmova i obližnjim oblastima koje okružuju kod. Ovaj proces se naziva „hladno kodiranje“.

Zbog ovoga je UV laserska štampa veoma raznovrsna.

Domino U510 UV laser je idealan za sve vrste plastičnih materijala (i svetlu i tamnu plastiku) i za recikliranje, posebno za fleksibilni film (koji se može reciklirati), beli i obojeni HDPE, LDPE i PP.

Različite laserske tehnologije su pogodne za različite primene, a izbor prave opcije može zavisiti od niza faktora. Najvažniji faktori koji utiču na izbor lasera ​​su proizvodni parametri (statičko u odnosu na kodiranje u hodu, brzina proizvodne linije i brzina proizvoda), vrsta podloge za kodiranje, veličina koda, format, kvalitet i izdržljivost, i okruženje u kome postavlja se laser.

U Elmedu imamo stručnjake koji pomažu našim klijentima da identifikuju pravo rešenje za njihove potrebe – ovo uključuje testiranje podloge koju šaljemo u namenski izgrađenu laboratoriju za uzorke u Nemačkoj. Domino tim naučnika koji se bavi isključivo materijalima, analizira karakteristike svakog supstrata kako bi osigurali da postizanje odgovarajuće interakcije između lasera ​​i supstrata i uskladili talasnu dužinu laserskog zraka sa apsorpcijom supstrata. 

Bezbednosne mere

Unutar okruženja bilo koje proizvodne linije, pitanja zdravlja i bezbednosti su najvažniji. Ovo se odnosi na tehnologije laserskog štampanja kao i na bilo koju drugu tehnologiju.

Proizvođači bi trebalo da budu svesni isparenja koje nastaje iz procesa laserskog kodiranja. Domino laserski štampači svi dolaze sa opcijom jedinice za ekstrakciju dima za filtriranje zagađivača iz radnog okruženja. Naravno, ne treba zaboraviti ni važnost odgovarajuće upotrebe lične zaštitne opreme.

Pravilna zaštita lasera ​​je neophodna i opšte laserske inspekcije treba redovno obavljati.

Zaključak

Ako trenutno tražite tehnologiju laserskog štampanja koja bi vam najviše odgovarala i smatrate da je prevelik broj opcija koji vam se nudi, nadamo se da je ovaj blog bio informativan. Međutim, važno je da imate na umu da je svaka aplikacija drugačija. Rad sa specijalizovanim dobavljačem laserske tehnologije koji može da pruži konsultativni savet i testira vaš materijal pre nego što investirate u tehnologiju, pomaže u pružanju dugoročnog, optimalnog rešenja za vaše poslovanje.

Da li vam je potrebna cena ili konsultacija?

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti